• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Daiquiri koktél recept – John F. Kennedy kedvenc frissítője egyenesen Kubából

A Daiquiri koktél talán nem a legismertebb a kevert italok világában, holott nemcsak története izgalmas, hanem az íze is. Kíváncsiak vagyunk a receptjére és az eredetére? Itt az alkalom megismerkedni vele.

Kubának nagyon sok izgalmas és különleges dolgot köszönhet a világ.

A jó minőségű szivarokat, a vadító salsát, a különleges rumokat, valamint a fergeteges Daiquiri koktélt is, melynek történetébe és elkészítési módjába az alábbiakban mindenkit beavatunk.

A Daiquiri koktél története

A Daiquiri koktél valójában nem nevezhető egyetlen italnak, inkább egy komplett koktélcsaládról van szó, melynek eredete Kubába vezethető vissza. Jellemzően minden kevert ital ide sorolható, aminek a fő összetevője a rum és a citruslé – ami a legtöbbször lime juice –, de kerül bele cukor és más édesítőszer is. Receptje válogatja!

A világ egyik legismertebb koktéljaként tartják számon, mióta bekerült David A. Embury: The Fine Art of Mixing Drinks című klasszikusába, ahol az író több variációját is említi.

Érdekesség, hogy a Daiquiri elnevezés Kubában egy strandot és egy vasbányát is takar, a szó pedig taini eredetű.

Bár származása tisztázott, ugyanakkor nem kubai volt az illető, aki feltalálta ezt az italt, hanem egy amerikai bányamérnök, név szerint Jennings Cox, aki a spanyol-amerikai háború idején éppen az országban tartózkodott az 1800-as évek végén.

Bizonyított, hogy nem maradt sokáig a kubaiak kiváltsága, az 1900-as évek elején ugyanis már a New York-i klubokat is meghódította ez az ital.

Az eredeti Daiquiri koktél

Akkoriban a Daiquiri koktélt magas pohárban szervírozták és tört jégre töltötték.

A pohárral teli jégre jellemzően egy teáskanál cukor került, majd rácsavarták egy vagy két lime levét, majd az egészet megbolondították kettő, esetenként három uncia ízletes fehér rummal.

Ezt az elegyet keverték össze, és így született meg ez a különlegesség, amit ma már természetesen gyakran mixelnek és ráznak, de az alapok megmaradtak a klasszikus úton.

Daiquiri koktél recept – John F. Kennedy kedvenc frissítője egyenesen Kubából

Érdekesség, hogy a Daiquiri koktél alapreceptje nagy mértékben hasonlít ahhoz a groghoz, amit a tengerészek az 1700-as évektől fogyasztottak a skorbut megelőzésére.

A Királyi Haditengerészet által használt grog receptje 1795-ben ugyanis szintén rumból, vízből, lime- vagy citromléből, illetve cukorból állt. Ezt a Karib-tenger egész területén előszeretettel alkalmazták, csak később a vizet felváltotta a jég!

Ernest Hemingway és John F. Kennedy kedvenc koktélja

Bár az ital viszonylag hamar kitört Kubából, azonban sokáig mégis csak elenyésző ismertségnek örvendett, de amint a hadsereghez és a haditengerészethez eljutott, a Daiquiri koktél népszerűsége vadul megugrott.

Olyannyira, hogy Ernest Hemingway, az ismert író és John F. Kennedy, az egykori amerikai elnök egyik kedvenc frissítőjévé vált!

Az ital a negyvenes években vált igazán népszerűvé, köszönhetően annak, hogy a whiskyt és a vodkát csak nehezen lehetett beszerezni, Roosevelt politikájának hála azonban Kubából és Latin-Amerikából rengeteg rum érkezett Amerikába, ahonnan aztán Európát is sikeresen meghódította, bár a legnagyobb népszerűségnek még mindig odaát örvend.

Daiquiri koktél receptek

Hagyományos Daiquiri koktél recept

Hozzávalók:

  • 5 cl fehér rum (például Cayo Grande Blanco)
  • 2 cl lime- vagy citromlé
  • 0,5 cl cukorszirup

Elkészítés:

Egy mixerpoharat megtöltünk jéggel, beletöltjük a rumot, a cukorszirupot, majd lehetőségeinkhez mérten a frissen facsart gyümölcslevet, és jó alaposan összerázzuk. Az így kapott elegyet lehűtött koktélospohárba szűrjük, és egy lime- vagy citromkarokával díszítve szervírozzuk.

Gyümölcsös Daiquiri koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

A gyümölcsös Daiquiri koktél ugyanúgy készül, mint a hagyományos, annyi különbséggel, hogy nem cukorszirupot, hanem valamilyen gyümölcsszirupot vagy gyümölcsös likőrt teszünk bele.

Kiváló frissítő lehet a narancsos ízek kedvelőinek egy jó minőségű narancslikőrrel kiegészítve!

Fagyos Daiquiri koktél recept

Hozzávalók:

  • 5 cl fehér rum (például Havana Club)
  • 2 cl lime- vagy citromlé
  • 0,5 cl cukorszirup
  • friss gyümölcs (citrom, narancs, kivi, dinnye, barack ízlés szerint)

Elkészítés:

A fagyos Daiquiri koktél esetén is ugyanazok az alapszabályok érvényesek az elkészítéskor, mint a hagyományos változatnál, azonban két dologra fontos odafigyelni!

Az egyik, hogy az ital itt nem közönséges shakerben, hanem blenderben készül, illetve nem tört, hanem zúzott jéggel. A friss gyümölcsök válogatása – vagy éppen homogenitása – minden esetben az ízlésünkre van bízva!