• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Cuba Libre koktél recept - így készül az egyik leghíresebb kubai ital

Egy finom rumos és kólás Cuba Libre koktéllal bármikor megidézhetjük a kubai partok hangulatát. Szükségünk lenne pár receptre? Esetleg a történetére vagyunk kíváncsiak? Itt van minden egy helyen!

Ha szóba kerülnek egy beszélgetés során a koktélok, a Cuba Libre neve alighanem az elsők között bukkan fel a sorban, hiszen túlzás nélkül a világ egyik legnépszerűbb kevert italáról van szó.

Ez különösen annak fényében rendkívül érdekes, hogy egyébként nagyon egyszerű elkészíteni, nincs szükség hozzá képzettségre, csak jó minőségű alapanyagokra és legalább egy szuper receptre.

Az alábbiakban minden problémakörre szolgáltatunk megfelelő alternatívát, így ha megismernénk az egyik legjobb kubai koktél történetét, illetve betáraznánk mellé egy jó receptet, akkor itt a megfelelő alkalom.

A Cuba Libre koktél története

Mint arról már a neve is messziről árulkodik, a Cuba Libre koktélt Kuba függetlenedése ihlette, és bár van köztük hasonlóság, senki se keverje össze a végeredményt a rumos kólával, itt ugyanis bár csak némileg, de azért másról van szó.

A végeredmény nagyon ízletes, nagyon különleges tud lenni, szó szerint itatja magát, emiatt érdemes csak óvatosan fogyasztani.

Mivel Kuba függetlenedése adta elkészítésének alapötletét, ezért a Cuba Libre koktél története az 1800-as évek végére vezethető vissza.

Bár írásos nyoma sajnos sehol nem maradt a történetnek, azonban rengeteg legenda zeng arról, hogy a kevert ital megszületése az amerikai katonáknak köszönhető, akik miután segítettek az ország felszabadításában, egyfajta rendfenntartó erőként ottmaradtak, és gyakran élvezték a helyi bárok vendégszeretetét.

Cuba Libre koktél recept - így készül az egyik leghíresebb kubai ital

A fáma úgy tartja, hogy az első Cuba Libre koktélokat egy amerikai százados miatt készítették, aki imádta Coca Colával inni a minőségi fehér rumot, méghozzá jéggel és citrommal.

Miután társai is kipróbálták, és felfedezték, hogy milyen különleges, frissítő és ízletes keverék született, egyre többen kezdték el utánozni a századost.

Mivel akkoriban a pohárköszöntőknél rendszeresen előkerült a Cuba Libre felkiáltás, amivel a kubai katonákat ösztönözték az amerikaiak a függetlenségi háború idején, ezért nem tartott sokáig az ital elnevezése sem.

Hogy végül miként hódította meg ez a koktél az Egyesült Államokat, Európát és az egész világot, azt nem igazán tudni, de a fenti történetből annyi igazság biztosan akad, hogy Amerika nagyban hozzájárult az ital létrejöttéhez.

Ennek az oka nem más, minthogy ők vitték be Kubába ezt az üdítőitalt, ahonnan már csak egy karnyújtásnyira volt a rummal, mint a kubaiak nemzeti italával való keverés.

A Cuba Libre koktél a hetvenes és a nyolcvanas években élte fénykorát, nálunk sok esetben csak egy olcsó rumoskólaként ismerték akkor – ez mondhatni a kevert ital egyfajta keleti blokkra optimalizált változata volt –, de ma már hazánkban is méltó helyén kezelik.

Nem véletlenül, hiszen regényeiben még Ernest Hemingway is nagyon gyakran megemlítette ezt a finomságot!

Cuba Libre koktél receptek

Hagyományos Cuba Libre koktél recept

Hozzávalók:

  • 5 cl fehér rum (például Havana Club)
  • 10 cl Coca Cola
  • egy fél lime

Elkészítés:

Az elkészítés során az első lépés, hogy veszünk egy long drinkes poharat, majd abba koktéljeget teszünk. Erre sorban ráöntjük a rumot, a kólát, végül pedig belefacsarjuk a fél lime-ot, vagy ha az nincs, akkor citromot.

Ügyeljünk rá, hogy maradjon a díszítésre is, hiszen, a Cuba Libre koktélt hagyományosan long drink pohárban, szívószállal, lime- vagy citromkarikával szervírozzák.

Coppertone Cuba Libre koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ennek a Cuba Libre koktélnak az elkészítéséhez nagyon fontos, hogy csak és kizárólag Malibu fehér rumot használjunk, hiszen ez a kókuszos ízesítésű ital erőteljesen meghatározza a Coppertone ízvilágát.

Bár készítik hagyományos kólával is, igazán különleges és trópusi hatást akkor kelt, ha valamilyen cseresznyés kólát teszünk hozzá. Elkészítése és szervírozása ugyanúgy történik, mint a hagyományos Cuba Libre koktélnak.

Cuba Libre Light koktél recept

  • 5 cl fehér rum (például Ron Varadero)
  • 10 cl cukormentes kóla
  • egy fél lime

Elkészítés:

Fogyókúrázunk, de ennek ellenére sem szeretnénk lemondani az ízletes Cuba Libre koktélról? Ebben az esetben lehet jó választás nekünk a Cuba Libre Light, mely gyakorlatilag ugyanolyan, mint a hagyományos típus, de sokkal kisebb a kalória- és cukortartalma, hála a diétás, azaz cukormentes kóla használatának.

Sokak szerint ez az összetevő határozottan elveszi a kevert ital pikáns jellegét, de aki odafigyel a kilóira, annak ez minimális kompromisszum. Elkészítése és felszolgálása ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos variáns esetén!