• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Cosmopolitan koktél recept: így készül el a Szex és New York legendás kevert itala

A Cosmopolitan koktél a nevével ellentétben nem csak a hölgyek itala, urak is előszeretettel fogyasztják. Különösen azok, akik egy ízletes vodkás kevert finomságra vágynak. Lássuk, hogy miként készíthetjük el!

Rengeteg olyan koktél létezik a világon, melyet bizonyos régiókban már hosszú évtizedek óta fogyasztanak előszeretettel, azonban különböző okokból kifolyólag mégsem tudott még szert tenni globális népszerűségre. Rengeteg olyan koktél létezik a világon, melyet bizonyos régiókban már hosszú évtizedek óta fogyasztanak előszeretettel, azonban különböző okokból kifolyólag mégsem tudott még szert tenni globális népszerűségre.

Néhány kevert ital örökre megmarad ebben a státuszban, míg vannak olyan szerencsés kiválasztottak, mint a Cosmopolitan!

Hogy miért is olyan különleges a Cosmopolitan koktél? Leginkább azért, mert a Szex és New York televíziós sorozatnak köszönhetően sikerült óriási népszerűségre szert tennie, korábban ugyanis csak kevesek ismerték ezt az italtípust, melynek alapját a jó minőségű vodka adja.

Lássuk, hogy mit kell tudni a koktél eredetéről, ami mellett az alábbiakban természetesen néhány kapcsolódó receptet is megosztunk!

A Cosmopolitan koktél története

Mint a legtöbb koktéltípusnál, úgy természetesen a Cosmopolitan koktélnál is megoszlanak a vélemények arról, hogy pontosan honnan származik, azaz kik voltak az elsők, akik elkészítették és fogyasztották.

Abban a legtöbb forrás egyetért, hogy eredete nem túl régi, alighanem „csak” a legendás nyolcvanas évekig vezethető vissza!

Egészen pontosan a floridai South Beach-hez, ahol állítólagosan egy Cheryl Cook névre hallgató mixerlány készítette el az első Cosmopolitan koktélt.

Mivel a hölgy még mindig él, ezért hiteles forrásként egy interjúban megerősítette, hogy legjobb tudomása szerint valóban ő keverte elsőként 1985 vagy 1986 nyarán ilyen italt.

Mint elmondta, az eredeti recept főszereplője az Absolut Citron vodka, amihez egy kevéske Triple Sec, némi friss citromlé és az íz, valamint a rózsaszín árnyalat miatt némi áfonyaszörp került.

Itt azonban nem ért véget a Cosmopolitan koktél története, hiszen az ital véglegesítése Tobi Cecchini nevéhez köthető, aki Manhattanből származott, és nem titkolt formában Cheryl Cook receptjét tökéletesítette.

Cosmopolitan koktél recept: így készül el a Szex és New York legendás kevert itala

Ennek részeként pontosította a mixerlány ötletét, konkrét arányokat dolgozott ki, helyenként pedig egy kicsit el is tért az eredetitől, azonban végül mégis ez lett az ital elkészítésének világszinten elfogadott receptúrája.

Ezt követően indult világhódító útjára, bár sokáig csak az Egyesült Államokban ismerték a nevét!

Eredetileg csak Miamiban volt a nyolcvanas évek második felének kedvelt itala, de csakhamar eljutott San Franciscóba és New Yorkba, igazán nagy népszerűségre azonban a kilencvenes években tett szert.

Főként a fiatal hölgyek között volt nagyon ismert, és hatalmas lökést adott a számára, amikor gyakran előkerült a Szex és New York című televíziós sorozatban, ahol már Tobi Cecchini finomított változata terjedt el, amit Triple Sec helyett Cointreaut narancslikőrrel és citrom helyet lime-mal készítettek.

Cosmopolitan koktél recept

Klasszikus Cosmopolitan koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Még mielőtt az összetevőkhöz nyúlnánk, a Cosmopolitan koktél kapcsán az egyik legfontosabb kezdőlépés, hogy beteszünk a fagyasztóba egy poharat vagy rengeteg jeget teszünk bele, ezzel kellemesen lehűtve azt, hiszen ez a kevert ital csak hidegen működik.

Ezt követően shakerbe öntünk minden összetevőt, majd végül feltöltjük azt is jéggel, és jó alaposan összerázzuk.

Nagyon fontos, hogy az így kapott italt leszűrjük és jég nélkül töltjük pohárba méghozzá duplán szűrve, spirál- és finomszűrő együttes alkalmazásával.

Ha kitöltöttük, dekorációként egy lime- vagy egy citrom karikáját alkalmazzuk rajta, de csak a gyümölcsök héjából is gyakran készítenek díszt a pohár szélére.

Kék Cosmopolitan koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ha egy kicsit ütőképesebb Cosmopolitan koktélt készítenénk, esetleg férfiként szeretnénk fogyasztani ezt a vodkás finomságot – hiszen sokan imádják az ízét –, akkor könnyen erősebbé, harsányabbá és mindemellett kékké tehető az ital.

A kék Cosmopolitan koktél receptje nem sokban különbözik az eredeti és hagyományos típustól, azonban két összetevő így is változik benne, ami alapvetően megváltoztatja az italt.

Az egyik, hogy nem Cointreau narancslikőr kerül bele, hanem kékes árnyalatú Wenneker Blue Curacao, ami mellett fehér áfonyalevet kell hozzáadni a vörös típus helyett.

Konkrétan az elkészítés azonban nem változik, lehűtött pohárba kell majd szervírozni a shakerben jéggel összekevert, de végül leszűrt koktélt, amit aztán citrusfélékkel lehet díszíteni.

Barackos Cosmopolitan koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Bár eredete nem tisztázott, nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy a pálinka használata miatt erőteljes magyar kötődése van a Barackos Cosmopolitan koktélnak, mely gyakorlatilag csak abban különbözik az eredeti italtól, hogy Triple Sec vagy narancslikőr helyett ízletes barackpálinka kerül bele, az áfonyalé helyett pedig baracklé azért, hogy ezzel erősítsék a végeredmény barackos jegyeit.

Konkrétan az elkészítése ugyanúgy zajlik, mint a többi Cosmopolitan koktélnak. Az első lépés a koktélos pohár alapos behűtése, hiszen egy jég nélkül szervírozott kevert italról van szó.

Ezt követően az összetevőket jéggel kiegészítve beleborítjuk egy shakerbe, alaposan összerázzuk, majd duplán leszűrjük egy pohárba. Ízlésesen díszítjük és szervírozzuk!