• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Calvados bemutató: egy különleges almabor párlat, ahogyan csak a franciák tudják

Hogy miként lehet a legjobb francia pezsgőkhöz hasonló eleganciát elérni egy egyszerű almaborral? A Calvados a tökéletes példa arra, hogy ez a különleges párosítás egyáltalán nem zárja ki egymást.

Világszerte nagyon sokan és nagyon sok helyen készítenek almabor párlatot, melyek változó minőséget képviselnek. Többségük megmarad a lokális népszerűségnél, azonban csak nagyon kevesen érnek el globális sikereket. A Calvados azonban a kötelező kivétel a sorban, méghozzá nem véletlenül!

Ezt az almabor párlatot ugyanis egyenesen Franciaországban készítik, abban az országban, ahol a világ legjobb borai és pezsgői is születnek, mely messziről híres a konyakjáról, és úgy általánosságban az alkoholos italairól.

Éppen ők ne tudtak volna tehát maradandót alkotni egy almabor párlattal?

A Calvados története

Bár almabort már évszázadok, sőt évezredek óta készít az emberiség, ebből azonban párlatot csak alig néhány évtizede, hiszen egyáltalán nem könnyű minőségi és egyben ízletes összhatást kelteni ezzel a háttérrel.

A franciák azonban képesek arra, hogy még az egyszerűt is nagyszerűen tálalják, ebben pedig óriási szerepe volt a Chateu du Breuil lepárló 1954-es megalapításának, akiket később egy sor új követett, így mára több francia lepárló kínál kifejezetten jó minőségű italokat a termékkategórián belül.

A kérdéses helyen alighanem a legjobb francia almapárlatokat készítik, és mindent megtesznek a népszerűsítésért is, hiszen az alapítás óta rendszeresen szerveznek kóstolással egybekötött túrákat, melyek részeként bemutatják az ital készítésének publikus részeit, a közeli ültetvényeket és így tovább.

A lepárló a 17. századi nemesség egyik központi, a mai napig elbűvölő kúriájában kapott helyet, melynek ma is csodájára járnak az emberek, akárcsak az itt készülő Calvados-nak!

A lepárló érdekessége, hogy saját érlelőpincészettel rendelkezik, mely Orangery néven direkt azért született, hogy megfelelő minőségű hátteret biztosítson a Calvados számára.

A kérdéses helyszínen tölgyfahordók egész hadserege található, méghozzá a legkülönfélébb évjáratú és érlelési sajátosságokkal ellátott Calvados-típusokkal megtöltve, melyek együttesen biztosítják a világ egyik, ha nem a legjobb almabor párlatának hátterét.

A Calvados háttere

Hogy mitől különlegesebb a Calvados, mint a világ bármelyik másik almabor párlata?

Nem is annyira a franciák óriási borkészítő tudásának, mint inkább a háttérnek köszönhetően, hiszen már az alapanyag is olyan helyen, a második világháború egyik legvéresebb partraszállásáról ismert Normandiában készül, ami alapvetően meghatározza jellegét és minőségét.

A gyártó egyik alapelve ugyanis, hogy a Calvados-ba csak és kizárólag a Calva Dorsa – vagy magyarul Kopasz Hát – névre keresztelt termőterületéről származó alma kerülhet.

Ez a régió rendkívül egyedi adottságokat vonultat fel, sok szakember úgy véli, hogy az Isten is arra teremtette ezt a helyszínt, hogy itt almát termesszenek. Nem véletlen, hogy már a 15. század óta zajlik itt almatermesztés, aminek a sajátosságaival érdemes alaposabban is megismerkedni.

Csak ebben az egy régióban ugyanis több száz különféle almafajt termesztenek gyakorlatilag ipari mennyiségben. Fontos kiemelni azonban, hogy a Calva Dorsán termő gyümölcs közel sem olyan, mint a Magyarországon ismert és jellemző almafákon található termés.

Nincs mézédesség, inkább egyfajta savanykás, erőteljesen savas állag jellemző rájuk, ami azért fontos, mert a Calvados-féle párlathoz ez a tökéletes, édes almából nagyon nehéz finom bort készíteni.

Nem véletlen, hogy a Calvados mára egy eredetvédett ital lett, ezáltal csak azokra a palackokra kerülhet rá a márkanév, melynek gyümölcse az adott régióban, az adott fajtából termett.

Nyilván emiatt is sokan próbálják hamisítani, azonban aki kóstolt már életében igazi francia Calvados-t, mely nálunk is elérhető áron szerezhető be, az bizonyára soha nem felejti el a semmivel sem összehasonlítható ízét.

A Calvados sajátosságai

Bár a Calvados kapcsán egy általános tévhit, hogy mindegyik típusnak ugyanolyan íze van, azonban valójában minden termék mögött pincemesterek állnak, akik saját műhelytitkokkal, gyakran nagy múltú receptekkel rendelkeznek annak érdekében, hogy sajátos italt készíthessenek maguknak.

Érdekesség ugyanakkor, hogy ennek az italnak az íze alapvetően nem is annyira az érleléstől, mint inkább a keverés sajátosságaitól, az arányoktól függ.

Azért nyilván az arányok, a speciális fűszerek megléte sem mindegy, valamint az, hogy milyen minőségű és tulajdonságú tölgyfahordókba kerül a párlat, hiszen az érlelés körülményei alapvetően meghatározzák a végeredmény lágy, édesfűszeres ízhatását, amit a hozzáadott anyagok mellett a hordóból, a fából veszi át az ital.

Válogatott tölgyfahordós érlelés

A legjobb minőségű Calvados kizárólag válogatott minőségű tölgyfahordókban kerül érlelésre.

A gyártó szerint elengedhetetlenül fontos, hogy a hordó milyen tölgyfából készült, mekkora a mérete, de ezen felül a fa kora is meghatározó tényező, befolyásolj az érlelés minőségét, illetve az ital karakterisztikáját.

A lepárlóban kizárólag Normandiában nőtt tölgyfát használnak, de az érlelés során a friss levegő és az alkohol minősége egyaránt befolyásolja azt, hogy a franciákra jellemző, kifejezetten izgalmas és magas minőségű végeredmény szülessen, mely ráadásul zamatos összhatást is kelt.

Egy literhez 27 kilogramm alma

A sajátosságok között tartható számon a lepárlási folyamat is! A Calvados esetén a készítők gondosan odafigyelnek arra, hogy a feladatot mindig a téli szezon kezdetén indítsák el, majd a következő év augusztusáig lezárják.

Hogy ezt miért kell ennyire pontosan betartani, arról a lepárló nem közöl információkat a titkos receptre hivatkozva, arról viszont igen, hogy egy liter Calvados-hoz elképesztően sok gyümölcs, legalább 27 kilogramm alma szükségeltetik, illetve 20 liter 5 százalékos alkoholtartalmú cider.

Az AOC és ami mögötte van

Az igazán jó minőségű Calvados csomagolásán, egészen konkrétan a címkén jellemzően mindig megtalálható az AOC mozaikszó. Ez egyfajta minőségi jelölésnek tekinthető, hiszen az Apellation D’origine Controlée rövidítése, ami azt jelenti, hogy az italhoz való összetevők garantáltan Normandiából származnak.

Közel sem ez az egyetlen jelölés azonban, ami a Calvados címkéjén felbukkanhat! Ha valaki a különlegességekre szomjazik, találhat Pays d’Auge jelöléssel ellátott darabokat is, ami az adott régióra utal, illetve arra, hogy cider almából készült, méghozzá kétszeres kisüsti lepárlással.

A fentiekben említett Chateu du Breuil lepárló például csak AOC minősítéssel ellátott Calvados-t készít.

A Calvados legismertebb típusai

Chateu du Breuil Fine Calvados

A Chateu du Breuil Fine Calvados az egyik legismertebb típusa a kérdéses italfajtának, mely kimagasló ár-érték arányt kínál.

Kellemesen aranyszínű finomságról van szó, mely határozottan almás és körtés ízvilágot kínál, így erőteljesen édeskés, gyümölcsös aromák jellemzők rá, méghozzá 40 százalékos alkoholtartalom mellett.

Egy 2 éves tölgyfahordós érlelésű almabor párlatról beszélünk, amit nagyon sokan előszeretettel fogyasztanak önmagában, de természetesen koktélban is kiválóan megállja a helyét.

Lecsengése jellemzően rövid, ámde annál dinamikusabb, rendkívül energikus, miközben mindvégig megőrzi a gyümölcsös összképet.

Calvados bemutató: egy különleges almabor párlat, ahogyan csak a franciák tudják

Kifejezetten jó döntés almás koktélokban is, de legalább egyszer érdemes megkóstolni önmagában, hiszen 2008 óta majdnem minden évben legalább ezüstérmet szerez az IWSC-n, ami azt jelenti, hogy a maga kategóriájában a legjobbak közé sorolható világszinten.

Több változata is ismert, melyeket jellemzően az érlelési idő különböztet meg egymástól.

Aki egy kicsit érettebb italra vágyik, erőteljesebb aromavilágra, az választhat 12 évig érlelt változatot, de az igazi ínyencek számára már elérhető a 30 éves Fine Calvados is, amit kirobbanó aromavilág és elképesztően édeskés élmények kísérnek.

Chateu du Breuil VSOP

Egy egészen különleges Calvados-t köszönthetünk a Chateu du Breuil VSOP képében, melyben a francia almaborok sajátossága elképesztő eleganciával és ízvilággal párosul.

Egy 4 éves érlelési idővel büszkélkedő ital, mely erőteljes borostyánszínnel rendelkezik, és már illatában nagyon határozott gyümölcsösség, pikáns almás összhatás érzékelhető.

Természetesen az első kortynál érezhető, hogy honnan fúj a szél, hiszen az alma mellett ott van benne a tölgyfás határozottság, miközben az egészet egy nagyon erős fűszeresség hatja át.

Lecsengése ennek az italnak is kifejezetten gyors, de garantáltan feledhetetlen, sőt újra és újra át akarja élni az ember, annyira finom.

Calvados bemutató: egy különleges almabor párlat, ahogyan csak a franciák tudják

Leginkább önmagában fogyasztva népszerű, de rengeteg alternatív felhasználási módja ismert. Adagolják például süteményekhez vagy édességekhez, de természetesen édes és almás koktélokban egyaránt jól megállja a helyét.

Érdemes magában is ízlelni – pláne behűtés után –, hiszen 2011-ben aranyérmet kapott az IWSC eseményen.

Calvados Calvaclub

Bár nagyon sok francia gyártó készít Calvados-t, a Chateu du Breuil mellett csak kevesen tudnak labdába rúgni.

A Calvados Calvaclub azonban egyike azoknak az italoknak, melyeket érdemes megjegyezni, hiszen egy rendkívül jó minőségű, de mégis elérhető ár-érték arányt kínáló italról van szó, amit gyakorlatilag bárki megengedhet magának, ha szeretne egy finom almabor párlatot inni.

A Calvados Calvaclub egy alma-brandy, mely szintén almabor lepárlásából készül, de nem közönséges erjesztéssel, ezért nevezik sok esetben almakonyaknak is.

Az almabor lepárolását követően ugyanis az italt nem töltik palackokba, hanem előbb tölgyfahordóba zárják, hogy a kellemesen aranysárgás szín mellett kiérjenek benne az ízek.

Természetesen itt is van titkos recept, némi ismeretlen fűszer és finomság, aminek részeként a határozottan almás jegyeket erőteljesen édeskés, fűszeres íz kísér.

Ez szó szerint felrobban a szánkban az első korty után, annyira határozott és aromadús körítés jellemzi. Emiatt ritkán használják koktélban, leginkább önmagában fogyasztják, ízvilágát pedig leginkább jégre töltve vagy erőteljes behűtést követően dobja ki igazán.