• 35 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Bumbu rum: történet, típusok és minden tudnivaló egy helyen

Sokadik reneszánszát éli manapság a rum, amit rengetegen csak a kalózok italának tartanak, valójában azonban ez a finomság ma már a legnagyobb ínyencek kedvencévé vált – hála az olyan termékeknek, mint amilyen például a Bumbu rum.

A rum annak köszönheti kalózos hátterét, mert története a 16-17. századig nyúlik vissza, méghozzá a Karib-tenger térségébe, ahol felfedezték, hogy a cukornád felhasználásának melléktermékeként keletkező melasz lepárlásából nagyon ízletes alkoholos ital nyerhető.

 

Gyakorlatilag így születtek meg az első rumok, amelyek az évszázadok alatt az egész világon elterjedtek, sőt manapság újabb fénykorukat élik, és ebben nagy szerepe volt olyan italoknak is, mint a Bumbu, amely hazánkban is óriási népszerűségnek örvend.

 

Hogy honnan ered a Bumbu eredete, milyen típusai vannak és mitől olyan népszerű ez a minőségi rum? Cikkünkben minden tudnivalót összegyűjtöttünk, így garantáltan még azoknak is tudunk érdekességekkel szolgálni, akik évek óta nagy rajongói ennek az italnak.

 

A Bumbu rum története

 

A kezdetek

 

A Bumbu rum a karibi világ egyik legnépszerűbb terméke, aminek az oka, hogy nagyon sok mai márkához hasonlóan ők is egy olyan receptet alkalmaztak, aminek a gyökerei a 16-17. századhoz nyúlnak vissza.

 

Az 1600-as években ugyanis a karibi cukornádültetvényeken dolgozó rabszolgák hamar felismerték, hogy a melaszból alkohol párolható. Ezt a nyers italt nevezték saját dialektusukban bumbunak, ami valójában nagyon távol állt a mai változattól.

 

Márkanévről és egyebekről akkoriban még nem beszélhettünk, de valójában már az eredeti receptúra is egy nyers, ámde fűszerezett rumot takart, amihez fahéjat, szerecsendiót, borsot és gyakran még extra cukrot kevertek hozzá, azaz mindenki egy kicsit másképpen készítette el.

 

A modern Bumbu rum

 

A bumbu feltámasztása a Bumbu Rum Company nevéhez köthető, akik elhatározták, hogy újra megalkotják, mi több modernizálják az eredeti bumbut, felfrissítve egy kicsit a korai receptúrát, méghozzá a prémium minőséget szem előtt tartva.

 

A márkanév mögött a Sovereign Brands található, akik olyan minőségi italokkal dolgoznak, mint a Luc Belaire pezsgő vagy a McQueen gin.

 

Az italt Barbadoson készítik, ami sokak szerint a klasszikus rumkészítés egyik központja és szülőhazája, a desztillációhoz pedig gyakorlatilag ugyanazt az eljárásmódot használják, mint a közel 400 éves recept esetében.

 

A modern követelményeknek megfelelve a fűszerezés némileg változott, sőt bevezették az érlelést is, így a Bumbu rumokat jellemzően amerikai tölgyfahordóban érlelik, amelyekben korábban bourbon whiskyt tároltak, így egy rendkívül jellegzetes íz- és színvilágot érnek el vele.

 

Érdekesség, hogy a rumhoz mintegy nyolc országból exportálják a válogatott minőségű cukornádat, így többek között a Dominikai Köztársaságból és Brazíliából.

 

Mitől olyan különleges és népszerű a Bumbu rum?

 

A Bumbu rum különlegességét és népszerűségét több tényező adja. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

 

  • Történelmi háttér: A Bumbu rum több évszázados receptúrára épül, ami sokak számára már garanciát jelent a minőségre, valamint a különlegességre.
  • Prémium hozzáállás: A rum gyártója elkötelezett a prémium megoldások iránt, így nemcsak egy karibi rumot takar a név, hanem az egyik legjobbat.
  • Természetes ízesítés: A Bumbu rumokat kizárólag természetes alapanyagokkal ízesítik, amelyek a legtöbbször a vanília, a banán, a fahéj, a karamell és a szegfűszeg. Mesterséges adalékanyagoakt nem tartalmaznak!
  • Egyedi dizájn: Egy ital sikerét nagyban meghatározza a palack dizájnja, és ebben a tekintetben a dombornyomott üvegek, a karibi kalózhagyományokat idéző megoldások a siker kulcsait adják.
  • Kiegyensúlyozott íz: Végül, de nem utolsó sorban a Bumbu rum ízvilága is elragadó, hiszen nem túl édes, nincs mellékíze, kellemesen selymes és sima, komplex aromái ellenére pedig mégis érthető marad, így tisztán is jól fogyasztható.

 

A Bumbu rumok típusai

 

Bár a jövőben a nagy népszerűség miatt biztosan bővül majd a kínálat, a Bumbu rumnak azonban jelenleg három típusa kapható:

 

Bumbu The Original

 

A Bumbu The Original az igazi, a klasszikus, az eredeti rum, amely a márka zászlóshajójának tekinthető. Blendelt rum, amihez más karibi országokban készült rumokat is használnak, köztük 15 évig érlelt típusokat.

 

Alapvetően egy édes, lágyan fűszeres ital, amelyet kizárólag természetes alapanyagokkal ízesítettek, így ízhatásában megfigyelhető a vanília, a karamell, a banán, a fahéj és a szerecsendió, de a fahordós érlelés miatt egy kis tölgyes jelleg is.

 

Népszerű ital tisztán fogyasztva, így például jégkockára töltve hozhatjuk elő belőle a legjobb hatásokat, de bizonyos koktélokhoz – például Mijito – is nagyszerű döntés.

 

Bumbu XO

 

A Bumbu XO egy extra hosszú ideig érlelt rum a gyártó kínálatában, amit 18 évig zárnak korábban bourbon és sherry tárolására használt tölgyfahordókba, ez pedig nemcsak sötétebb színén, hanem gazdagabb és komplexebb ízprofilján is észrevehető.

 

Esetében sokkal több hatást érezhetünk, így van benne egy határozott kávés és füstös jelleg, némi édeskés karamell, vanília, szegfűszeg, sőt még egy kevéske narancs is, ezáltal nagy népszerűségnek örvend a fogyasztók körében.

 

Jellegéből fakadóan különösen tisztán javasolt a fogyasztása, jégkockára töltve egyenesen csodálatos összhatást kínál, de prémium koktélokhoz egyaránt megfelelő hátteret nyújt.

 

Bumbu Cream

 

A Bumbu Cream a rumalapú krémlikőrök szerelmeseinek készült karibi finomság, amit leginkább a whiskys krémlikőrökhöz lehetne hasonlítani, de ebben az esetben egy sokkal izgalmasabb, trópusi jellegű élmény várja a fogyasztókat.

 

Az italnak a Bumbu The Original adja az alapját, amit tejszínnel és fűszerekkel elegyítenek, így rendkívül krémes, selymes, jól fogyasztható textúrát kap, méghozzá vaníliás, karamellás, fahéjas és kókuszos jellegzetességekkel kiegészülve.

 

A 15 százalékos alkoholtartalmának köszönhetően egy tökéletes desszertital, ami elsődlegesen tisztán fogyasztandó, de sütemények mellé, esetleg kávéhoz is tökéletes választás.

 

Népszerű Bumbu rum koktélok

 

Most, hogy már ismerjük a Bumbu rum történetét, típusait és azt is, hogy nagyszerűen fogyasztható tisztán, érdemes kiemelni a sorból néhány hozzá kapcsolódó koktélt is. Lássuk a három legnépszerűbbet:

 

Bumbu Rum Punch

 

Hozzávalók:

 

  • 45 ml Bumbu The Original rum
  • 45 ml ananászlé
  • 22 ml narancslé
  • 15 ml lime lé (vagy citromlé)
  • 1 teáskanál barna cukor

Elkészítés:

 

A klasszikus rumpuncs koktél egy egészen elragadó receptúrájáról beszélünk, ami nagyon egyszerűen elkészíthető még otthon is. Nincs más teendőnk, csak a hozzávalókat összeönteni egy shakerbe, majd alaposan összerázni.

 

Ezt követően egy pohárba töltjük – ízlés szerint hűtjük vagy jégkockára öntjük –, és friss gyümölccsel díszítjük, ami lehet eper, banán, de akár cseresznye is.

 

Bumbu Mojito

 

Hozzávalók:

 

  • 50 ml Bumbu The Original rum
  • 1 lime leve
  • 2 teáskanál cukor
  • friss mentalevelek
  • szóda (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

 

A Mojito koktél az egyik legklasszikusabb karibi kevert ital, amely magabiztosan hozza az ottani aromákat, különösen Bumbu rummal készítve. Elkészítéséhez kicsavarjuk a lime levét és összezúzzuk a mentaleveleket az aromaérzet miatt.

 

Ezeket shakerbe szórjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a rumot, alaposan elkeverjük, és szódával felöntjük ízlés szerint – ki-ki amennyire szereti hígítani. A végeredmény egy elképesztően frissítő hatású koktél lesz!

 

Bumbu Dark & Stormy

 

Hozzávalók:

 

  • 50 ml Bumbu XO rum
  • gyömbér sör
  • lime- vagy citromszeletek

 

Elkészítés:

 

Hogy ne csak a legismertebb rumos koktélokat vegyük sorra a Bumbu kapcsán, érdemes lehet megismerkedni a Dark & Stormy koktéllal, ami rendkívül egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon izgalmas hatásokat kínál.

 

Nem kell hozzá mást tennünk, mint a rumot kitöltjük pohárba, majd az egészet felöntjük gyömbérsörrel és kicsit elkeverjük, hogy a szénsav ne távozzon túlzottan. Egy lime- vagy citromszelettel díszítve isteni üdítő kapható vele, de vigyázat: könnyen függőséget okoz!