• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Beütött a macskajaj? Bejáratott házi praktikák a másnaposság ellen!

Fogyasszunk bármilyen magas minőségű alkoholos italt is, ha túlzásba visszük, akkor a másnap nagyon fájdalmas és kínkeserves élményeket tartogathat számunkra. Hogy miként lehet gyorsan józanodni és a legrövidebb ideig szenvedni a másnaposságtól?

Bár nagyon fejlett a tudomány, egyelőre azonban még mindig nincsenek csodaszerek és egyebek arra, ha másnaposak lennénk, illetve gyorsan szabadulnánk tőle. Szerencsére azonban nem mi vagyunk vagy leszünk az elsők, akik macskajajtól szenvednek, így rengeteg bejáratott házi praktika ismert ilyen esetekre.

 

A legfontosabb a megelőzés

 

Mielőtt azonban rátérnénk néhány hatásos módszerre, fontos kiemelni már itt az elején, hogy a másnaposság legjobb ellenszere nem a tartós részegség elérése, hanem a megelőzés, az előrelátás. Lényeges tehát odafigyelni arra, hogy miből és mennyit fogyasztunk.

 

Biztosan mindenki észrevette már, hogy egy magasabb kvalitású ital, például egy minőségi whisky vagy egy jó minőségű bor sokkal kisebb valószínűséggel okoz másnap fejfájást, illetve egyéb kellemetlenségeket, mint valamilyen olcsóbb alkoholos párlat.

 

Ez nyilvánvalóan nem igényel különösebb magyarázatot, de hangsúlyozandó, hogy egy méregdrága skót whiskytől is lehetünk nagyon másnaposak, ha nem ismerjük a mértéket, illetve keverjük az egyes párlatokat.

 

Mint ahogyan a koktélkeverésnek is megvannak a maga alapszabályai, úgy az egyes alkoholos italok vegyítése sem mindig a legszerencsésebb, ezért mindig fontoljuk meg alaposan, hogy mit, mennyit, hogyan és milyen sorrendben iszunk, hiszen ez nagyban meghatározhatja a másnapi macskajajt.

 

Előfordulhat ugyanakkor, hogy hiába voltunk elővigyázatosak, hiába fogyasztottunk mértékletesen, másnap ugyanúgy beköszönt a macskajaj, a gyakran egész testet érintő fájdalmak, amikor zavar minket a fény, a zaj és úgy általánosságban minden.

 

Bár a szervezet öngyógyító képessége mindent megold majd hosszabb távon, de a folyamatokat felgyorsíthatjuk egy kicsit méghozzá teljesen általános otthoni módszerekkel.

 

Mitől vagyunk másnaposak és melyek a másnaposság tünetei?

 

A másnaposság előidézésében konkrétan az alkohol játssza a központi szerepet, egészen pontosan annak a bomlástermékei, melyek nagy mennyiségben felhalmozódnak a szervezeten belül, és gyakorlatilag mérgezéses tüneteket produkálnak.

 

A túlzott alkoholfogyasztás ugyanis olyan sok méreganyagot juttat a szervezetbe, melynek öngyógyító képességei nem tudják teljes mértékben feldolgozni ezeket a toxinokat, így a szervezet a legkülönfélébb tünetekkel jelzi, hogy valami probléma van.

 

Hogy milyen panaszok esetén beszélhetünk másnaposságról? Az egyik legjellemzőbb tünet a mértéktelen szomjúság, aminek az oka nem más, minthogy az alkohol vízelvonó, vízhajtó hatással rendelkezik, így a szervezet meglepő módon dehidratálttá válik tőle.

 

Ebből következik, hogy sokan tapasztalnak szájszárazságot, izomgörcsöket, remegést, szédülést és fáradtságot, de a vérnyomás ingadozása, valamint a teljesítőképesség drasztikus csökkenése is leginkább ennek a vízelvonó hatásnak köszönhető.

 

Szintén általános tünet másnaposság esetén a fejfájás, aminek a hátterében az agyi erek kitágulása áll. Ezen felül a hányinger és a hányás nagyon gyakori mellékhatások, illetve a szervezet öngyógyító képességének a részei, hiszen a test egyszerűen szabadulni szeretne a túl sok méreganyagtól, méghozzá a lehető leggyorsabban.

 

Amit másnaposság esetén mindenképpen kerülni kell

 

Amennyiben túl sokat ittunk, és kínzó másnaposság gyötör minket, mindenképpen kerüljük el az ismételt alkoholfogyasztást. Bár gyakran hallani olyan népi bölcsességeket, miszerint a kutyaharapást szőrével érdemes kezelni, azaz néhány újabb pohárka csodákra képes, de valójában ez nem igaz.

 

Ami tény, hogy amint a szervezet ismét alkoholhoz jut, a másnaposság tünetei némiképpen csökkennek, azonban a regenerációs folyamatok jelentős mértékben lelassulnak, a feldolgozatlan méreganyagok a szervezetben maradnak, így a következő másnap még súlyosabb tünetekkel jelentkeznek majd.

 

Ha pedig valaki ezt hosszabb távon próbálná ki, az alighanem detixikálóban végezné, hiszen a szervezetben olyan mértékben felszaporodnának az alkohol bomlástermékei, ami szervi károsodást is előidézheti.

 

Rengeteg népi gyógymódunk van másnaposságra

 

Bár nem készült kimutatás arról, hogy melyik népnek van a legtöbb gyógymódja a másnaposság kezelésére, de a magyarok alighanem az élmezőnyben lennének ezen a listán.

 

Különösen gyakran hallani például a káposztás ételek, a korhelyleves alkalmazásáról, de valaki inkább az égetett pirítósra, más a zsírosabb ételekre vagy a savanyúság ecetes levére esküszik ilyenkor.

 

Szintén a népi gyógymódok sorát erősíti a tej fogyasztása, de sokan alkalmaznak szódabikarbónát és limonádét ebből a célból, sőt a különféle koffeintartalmú italok, így például a tea, a kávé vagy a kóla egyaránt segítenek.

 

Valójában azonban a koffein nem a legszerencsésebb választás, mert csak további vizet von el a szervezettől, így nem gyorsítjuk fel vele az alkohol lebontását, csak átmeneti segítséget nyújt a macskajaj tünetei kapcsán.

 

Népi gyógymódok, amelyek valóban segítenek másnaposság esetén

 

Természetesen vannak azért olyan módszerek, vagy mondhatni népi gyógymódok, amelyek segíthetnek elviselni a macskajajt, illetve a kapcsolódó tüneteket. Lássunk néhány igazán hatékony alternatívát:

 

Hidratálás nagy mennyiségű víz elfogyasztásával

 

Minél előbb szeretnénk megszabadulni a másnaposság kellemetlen hatásaitól, annál nagyobb mennyiségű vizet kell elfogyasztanunk a lehető legrövidebb idő alatt. A hidratálás ugyanis egyrészt beindítja a szervezet méregtelenítő folyamatait, ezáltal segít kitisztítani a méreganyagokat a testünkből.

 

Másrészt ez a hatás csökkenti a dehidratációs folyamatokat, amelyek a fejfájást és a szomjúságot előidézik, azaz rövid idő alatt tudjuk mérsékelni a kellemetlen tüneteket.

 

Egy kiadós séta sokat segíthet

 

Aki volt már másnapos, az pontosan tudja, hogy minden mozdulat nehéz, és az ember egész nap csak feküdne egy sötét süketszobában. Csakhogy ez a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hiszen bizonyított, hogy a mozgás rengeteget segíthet.

 

A mozgás ugyanis jelentős mértékben képes fokozni az endorfin termelését – ez az alkoholfogyasztás hatására csökken –, ezért egy kis sétával gyorsan javulhat a közérzetünk, különösen akkor, ha közben még vizet is fogyasztunk.

 

Egy tányér meleg leves

 

Akár séta előtt, akár séta után, de érdemes bevonni a képletbe még egy tányér kellemesen meleg levest. Sokan az erőlevesre esküsznek, de valójában itt nem is annyira a leves összetétele, mint inkább az a fontos, hogy kellemes meleg folyadék legyen, ami koffein- és cukormentes.

 

Egy nagy tányér meleg levessel ugyanis könnyedén meg tudjuk nyugtatni a másnapos gyomrot, de ami még ennél is fontosabb, hogy pótolhatjuk a nagy mennyiségű alkohol hatására elveszített nátrium- és káliummennyiséget a szervezetünkből.

 

Az étkezés fontos a másnaposság leküzdésében

 

Ha nem kívánjuk a levest, vagy nincs otthon éppen semmilyen készleves, amit elkészíthetnénk, akkor bármilyen meleg étel segíthet abban, hogy a másnaposság legkínzóbb tünetei mérséklődjenek.

 

Nyilván másnaposan nehéz ránézni az ételekre, ezért nem is érdemes erőltetni a dolgot, de ha éhesek vagyunk, valamilyen könnyed étel óriási segítség lehet abban, hogy a macskajajhoz kapcsolódó panaszokat gyorsan mérsékeljük.

 

Különösen hatásosak a levesek mellett a saláták, a magas fehérjetartalmú ételek, valamint a tésztafélék is, de a zsíros, valamint túlzottan édes és cukros fogásokat ilyenkor jobb elkerülni, hiszen súlyosabbá tehetik a helyzetet.