• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Ha minőségi francia konyakot keresünk, akkor a Martell neve garanciát jelent a minőségre. Nem véletlenül, hiszen története az 1700-as évekig nyúlik vissza, de cikkünkből több érdekesség is kiderül róla.

A konyak – vagy eredeti írásmód szerint cognac – a franciaországi Cognac borvidékéről kapta nevét, melyet nem is annyira minőségi fehérbora, mint inkább az itt készült, tölgyfahordóban érlelt borpárlat tett igazán híressé.

Mivel nemzetközi eredetvédelem alá tartozik, manapság kizárólag azok a minőségi italok nevezhetők konyaknak, melyek megfelelnek a recepttel, az elkészítési móddal és a felhasznált szőlőfajtákkal szemben támasztott követelményeknek.

Az Európai Unión belül a minőségi konyak ismérve, hogy

  • előállításának módja három évszázada változatlan;
  • legalább 90 százalékban Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőből készült borból áll, a maradék 10 százalékban pedig Folignan, Jurancon Blanc, Meslier St- Francois, Select, Montils vagy Sémillon szőlőkből előállított bor található;
  • dupla lepárlással, speciális rézüstben készül, az érlelés pedig legalább két éven át, francia tölgyfa hordókban történik.

A szigorú követelményeknek csak a legjobb és legnevesebb gyártók felelnek meg, azonban az 1715 óta létező, tehát a legidősebb konyakháznak számító Martell termékei kivétel nélkül ide sorolhatók.

A Martell konyak speciális eljárásmódjáról

Hogy egy konyak magas minőséget képviseljen, ahhoz a neves Martell-ház szerint négy tényezőnek kell stimmelnie az elkészítés során. Fontos ugyanis

  • a megfelelő minőségű alapbor;
  • a speciális lepárlási mód;
  • a gondos érlelés;
  • valamint a hozzáértő házasítás.

Ha a Martell konyakok tekintetében alaposabban is kivesézzük ezeket a feltételeket, rögtön ráébredünk arra, hogy mitől tekinthetők a márkanév alatt megjelenő italok igazán egyedinek.

Míg más konyakokhoz általában több helyről érkeznek a párlatok, addig a Martell gondosan ügyel például arra, hogy minden egyetlen lepárlóban készüljön, aminek jóvoltából azonos ízvilágú, mindig egységes aromákkal rendelkező termékeket küldhetnek a boltokba.

Tovább fokozza a végtermék egyediségét, hogy szintén a legtöbb konyakházakkal ellentétben a Martell rendkívül drága technológiát alkalmaz a lepárlás során, így kizárólag seprő nélküli borokkal megy végbe ez a folyamat, aminek az eredménye egy sokkal könnyedebb és selymesebb ízvilág lesz.

Szintén nagyon lényeges a gyártónak a szőlőtermő vidék kiválasztása.

Míg a többi konyakház általában nem koncentrálja beszerzéseit a Cognac borvidéken termő szőlőkre, addig a Martell kizárólag ebből a régióból származó szőlőt használ, ami azért fontos, mert az itt jellemző ásványos talajszerkezet már a termést is magasabb minőségűvé teszi, ezzel sokkal jobb ízt és eleganciát biztosítva a párlatnak.

Mint fentebb már elhangzott, a minőségi konyak előállításához elengedhetetlenül fontos a megfelelő minőségű tölgyfahordó.

Ehhez a Martell szintén különleges alapanyagot használt, az úgynevezett Troncais tölgyet, mely rendkívül finom erezete mellett kevés tannint tartalmaz, emiatt sokkal jobb aromát tud biztosítani a konyak számára.

A legtöbb gyártó által alkalmazott Limousin tölgy ugyan sötétebbé teszi az italt, de a túl sok tannin elveszi az aromát, és mellékízt ad a párlatnak.

A legjobb Martell konyakok

A legidősebb konyakház kínálatában rengeteg ízletes, különleges és mind egy szálig magas minőségű italkülönlegesség található. Ezek közül mutatnánk be az alábbiakban a legjobbakat!

Martell VS

A Martell VS egyike a leginkább frissítő konyaktípusoknak, amit annak köszönhet, hogy ízvilágát erőteljes gyümölcsösség jellemzi, így a citrusfélék mellett a körte, a sáfrány, a tömjén, valamint enyhe fűszer és tölgyfaillat határozza meg – hála a speciális Troncais hordós érlelésnek.

Kiválóan alkalmas long drinkek és koktélok készítéséhez is, miközben nemcsak ízében, hanem megjelenésében egyaránt magán hordozza a prémium stílusjegyeket.

A formabontó palackformán ugyanis hangsúlyos szerepet kapott a Single Distillery és Jean Martell fecskéje, mely a márka dinamizmusának és előrehaladásának szimbolizálása mellett egy francia szójátékhoz is köthető.

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Martell VSOP

Egy 4 éves, finom szemcsés tölgyfa hordóban történő érlelés adja a Martell VSOP konyak alapját, mely illatában a kellemes szilva aromát juttatja eszünkbe, de lágy ízében is ott van a gyümölcsösség, noha ezen a téren inkább a barack dominál, egy nagyon enyhe tölgyfás mellékíz társaságában.

Fogyasztása leginkább tisztán ajánlott, kevéske jégre töltve.

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Martell Cordon Bleu

A konyakház egyik legismertebb itala, mely harmonikus és kerek ízei mellett rendkívül elegáns, hosszasan elnyúló mély ízt kínál enyhe szilvás, narancsos és fahéjas aromát teremtve maga után.

Hírességét nemcsak a Martell névnek köszönheti, lévén az 1912 óta létező italt Edouard Martell álmodta meg – azóta is a legértékesebb Borderies szőlőből készül – , aki a Kék Szalag verseny részeként az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő vitorlás kapitányának ajándékozott belőle egy palackkal.

Ezzel gyorsan a Martell-ház jelképévé vált, azóta is az XO-kategóriát erősíti, amiért kiemelkedő alkalmakra ajánlott a fogyasztása vagy ajándékozása.

Ilyen alkalom volt például, amikor II. Erzsébet királynő a Louvre-ban vendégeskedett, vagy amikor Jimmy Carter amerikai elnök megjelent az Orient Express 1986- os újraindításán.

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Martell XO

Ha jeles eseményekre, ünnepségekre szeretnénk tiszta konyakot, a Martell XO garantáltan jó választás lesz.

Rendkívül összetett ízvilágára leginkább a gyümölcsösség, a füge, a mandula és a méz édessége a jellemző, de fűszeres aromájában erőteljesen és elegánsan képes megjelenni a Petite Champagne és a Grande Champagne harmóniája is. Jellemző rá a rendkívül hosszú, de mégis kifejezetten selymes lecsengés!

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Martell Chanteloup Perspective

Egy igazi ünnepi ital, mely elképesztően látványos palackozása miatt – ami a Martell Chanteloup kastélyának látványát, a pince kovácsoltvas mintáját idézi meg – ideális ajándék lehet bármilyen jeles eseményre.

A tradíciót és a hagyományt kiválóan elegyítő italra a kiegyensúlyozottság a jellemző, enyhe fekete ribizlis aromájához pedig mandulás és mogyorós ízek társulnak.

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Martell Création Grand Extra

Elképesztően intenzív illatú és ízvilágú konyak, melyben a citrom és a narancs frissessége olyan édes aromákkal társul, mint a kakaó, a szilva, a vanília vagy éppen a curry.

Első kóstolásra a Martell Création Grand Extra enyhén vezeti fel ezeket az ízeket, azonban apránként egyre erősödnek, hogy utána hosszan ott maradjanak a szánkban. Sajátos íze és megszokott minősége mellett palackja miatt is különleges, melyet maga Serge Mansau, a híres francia dizájner tervezett.

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Martell Cohiba

Konyak egy jó Cohiba szivar mellé? Pontosan ezért született meg a Martell Cohiba, mely kizárólag a Grande Champagne vidékről származó borból készült, rendkívül karakteres ízét pedig az aszalt- és bogyós gyümölcsök, a pirított mandula, sőt a kávé is jelentős mértékben meghatározza, ezért kifejezetten ideális egy minőségi szivarkához.

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei

Martell L’OR

Az egyedi, kézzel készített kristálypalackba zárt Martell L’OR a gyártó konyakjainak az igazi kvintesszenciáját képviseli, amit nem véletlenül neveznek Jean Martell aranyának is.

Ebben az üvegben ugyanis több mint 400 ritka és idős konyak került házasítása, aminek jóvoltából hihetetlenül selymes íz, és páratlanul hosszú lecsengés társul a fogyasztásához. Aromái között a fekete ribizli, a narancs, a szegfűszeg, a vanília, de még a fahéj is megtalálható, rendkívül komplex és minőségi elegyben.

A Martell konyak sajátosságai és a gyártó legismertebb termékei