• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A különbség a silver és a gold tequila között

Talán a mexikói háttér, talán az exkluzív jelleg miatt, de kevés olyan népszerű szeszes ital van a piacon, amihez annyi félreértés kapcsolódik, mint a tequilához.

A rendszerint kék agavéból készült párlathoz ugyanis gyakran egészen más sajátosságok tartoznak anyaországában, mint a világ más részén, így példának okáért az ezüst és az arany fokozatú tequilák közötti különbségek kapcsán is rengeteg a téves információ..

 

Sokan nem is tudják, hogy mi a különbség a kettő között, de jellemzőbb, hogy rossz ismeretek kapcsolódnak ezekhez a tulajdonságokhoz. Egy biztos, a minőségi tequila esetében nem meghatározó tényező a silver és a gold jelző, egyik is, másik is hordozhat kimagasló kvalitást.

 

Hogy mégis miért különböztetünk meg két különböző típust Mexikó nemzeti italából? Az alábbi cikkben ezt a témát jártuk körül és válaszoltuk meg a közben felmerülő kérdéseket.

 

Mexikóban típustól függetlenül tisztán isszák a tequilát

 

A tequila kapcsán egészen megdöbbentő fogyasztási szokások terjedtek el szerte a világon, melyekről úgy tartják, hogy egyenesen Mexikóból származnak, így egy pohárka ital legurításához kisebb szertartásos folyamatok tartoznak.

 

Példának okáért egy jobb szórakozóhelyen az olyan jó minőségű silver tequilát, mint amilyen a 3 Sombreros Silver, általában sóval és citrommal teszik a fogyasztó elé. A pohárka tartalmának legurítása után a sót le kell nyalni a kezünkről és beleszívni a citromkarikába.

 

Amennyiben olyan jó minőségű gold tequila kerül elénk, mint az Olmeca Gold, ahhoz só és citrom helyett fahéj és narancs jár, a fogyasztáskor pedig ezt a két összetevőt kell adagolnunk a szeszes ital mellé hasonló formában.

 

Ezzel azonban csak két probléma van:

 

  1. Az egyik, hogy ezek a kiegészítők gyakran nem hozzátesznek, hanem inkább elvesznek valamit egy jó tequila értékéből, hiszen csak a rossz tequilának kell kísérő, egy minőségi párlat önmagában is rendkívül ízletes.
  2. Ezzel pedig el is érkeztünk a második problémakörhöz, miszerint Mexikóban a legtöbbször tisztán fogyasztják a tequilát, teljesen mindegy, hogy silver vagy gold fokozatról van-e szó, tehát ezek a különleges szokások nem a tengerentúlról származnak, és a legtöbbször semmit sem tesznek hozzá az ital ízéhez.

 

A silver és a gold tequila is Mexikóban született

 

A két italtípus kapcsán elterjedtek olyan nézetek a múltban, miszerint csak a silver tequila az eredeti mexikói ital, a gold változat a világ más részén született, egészen más alapanyagból készült és így tovább.

 

Valójában azonban ez is tévedés, hiszen mindkét ital gyökere Mexikóba vezethető vissza, sőt még azok a tézisek sem teljesen helytállóak, amelyek teljesen eltérő előállítási módról beszélnek, hiszen a tequila készítési folyamatában egyetlen ponton történik csak változás, ami meghatározza, hogy ezüst- vagy aranyszínű lesz-e a végeredmény.

 

Azok a feltételezések is tévesek, miszerint a gold tequilának azért van kellemes aranyozott árnyalata, mert fahordós érlelést kapott. Bár vannak olyan típusai, melyekre érvényes az állítás, azonban gyakran nem ez a jellemző.

 

Hogy akkor mégis mitől aranyszínű a gold tequila és melyek a legnagyobb különbségek a két italtípus között? Amennyiben erre a kérdésre válaszolni szeretnénk, teljesen vissza kell nyúlnunk a tequila készítésének alapjaihoz!

 

Minden tequila központi alapanyaga a kék agavé

 

Ami valamennyi tequiláról elmondható, mint közös pont, az nem más, minthogy elkészítéséhez egy nagyon különleges növényre, a kaktuszfélék családjába tartozó kék agavéra van szükség, mely olyan magas cukortartalommal rendelkezik, hogy alkohol párolható belőle.

 

A gold és a silver tequila esetében is ez a növény adja a kiindulási alapot, amihez egy további érdekesség is hozzátartozik Egészen pontosan arról van itt szó, hogy a kék agavénak legalább nyolc évre van szüksége ahhoz, hogy be tudják takarítani és tequilát lehessen készíteni belőle.

 

A nyolc esztendő alatt nem ritka, hogy ez a növény óriásira megnő, akár 40-50 kilogrammot is nyomhat darabja, aminek a szüretelése nem könnyű, miközben gyártónként eltérő, hogy milyen kritériumokat vesznek még figyelembe.

 

Valaki csak bizonyos időszakokban szüretel, más csak a növény egyes részeit használja fel, ami odáig vezet, hogy a tequilagyártás sok esetben akadozottá válhat, hiszen az előállításhoz szükséges növény esetében sok időt vesz igénybe, amíg alkalmas lesz a felhasználásra.

 

A silver tequila

 

A silver tequila alapvetően a kérdéses italtípus klasszikus változata, mely általában kristálytiszta, átlátszó párlat, mondhatni ezüstösen csillog a napfényben, ízvilága pedig többnyire selymesen tüzes, azaz magabiztosan hozza a mexikói sajátosságokat.

 

Egy egyszerű desztillációs folyamat során készül, melyet követően gyakran azonnal palackokba töltik, de vannak gyártók, akik rozsdamentes acéltartályokban tárolják egy ideig az így készült végeredményt, hogy nemesebb, érettebb ízvilág tartozzon az italhoz.

 

Rengetegen fogyasztják önmagában, de a silver tequila az egyik legismertebb koktél alapanyag is, hiszen nagyon kellemes agavés ízeket képes csempészni a végeredménybe, méghozzá sajátosan édeskés aromák társaságában.

 

Kedveltségét növeli, hogy bár finom mellékízekkel jár, valójában azonban minden hozzávaló, így a legtöbb gyümölcsös aroma megmarad mellette a koktélban.

 

A gold tequila

 

A gold tequila esetében az elkészítési mód majdnem mindenben megegyezik a silver tequilákkal, az apró különbségek ellenére azonban a végeredmény íze egészen más sajátosságokkal büszkélkedhet.

 

Hogy a gold tequila pontosan miként készül, az gyakran gyártónként eltérhet, ezért nagyon oda kell figyelni arra, hogy melyiket választjuk, illetve milyen jelölések vannak a palackon, hiszen ez alapvetően befolyásolja a végeredményt.

 

Sokan csak azt nézik, hogy a 100% agavé felirat ott legyen a címkén, holott ez önmagában még semmit sem jelent, hiszen ezt követően többféle előállítási mód mentén készülhetett az ital.

 

Az egyik legnépszerűbb, hogy a gyártó a silver tequilát fahordóba zárva öregíti, így a többnyire két-három hónapos érlelési időszak során az ital kellemes aranysárga színt képes magába szívni.

 

A másik, hogy a silver tequilát valamilyen idősebb itallal keveri a gyártó. Ezek a gold tequilák általában halványabb árnyalatban pompáznak, de jellegzetes arany színviláguk így is nagyon jól kivehető.

 

Érdekesség, hogy gold tequilát alapvetően ritkán használnak koktélban, ezt a fajta italt sokkal jobban szeretik önmagában fogyasztani, de ettől még kevert italokban is jól megállja a helyét, azonban érdemes felkészülni az édesebb, harsányabb ízekre.

 

A karamellizált cukor színezi a tequilát, de rontja a minőséget

 

Itt fontos kiemelni a sorból azokat a gold tequilákat, melyeket gyakran színeznek meg karamellizált cukorral. Azon túl, hogy ez nem egy tiltott eljárás, a minőségi tequilák gyártói soha nem élnének ezzel a lehetőséggel.

 

Ezért nevezik az ilyen italokat gyakran kommersznek vagy hamisítványnak, mert ízüket természetesen jelentős mértékben befolyásolja a sok cukor. Szinte teljesen kiveszik belőlük a jellegzetes agavés aromavilág, a gyümölcsösség, a fűszeresség.

 

Egyszóval minden, amitől egy tequila jó lehet, és ezekhez a változatokhoz van szükség olyan kiegészítőkre, mint például a fahéj vagy a narancs, hogy el lehessen nyomni a már-már fullasztóan cukros ízvilágot.

 

Egy minőségi gold tequilánál azonban ilyen biztosan nem fordulhat elő, így ha a Vitexim tequila kínálatából válogatunk, biztosan elkerülhetjük az ilyen kellemetlenségeket, és valódi, magas kvalitású tequilát fogyaszthatunk majd.