• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Jim Beam története: mindent a legnagyobb bourbon whiskygyártójának múltjáról

Az amerikai whiskygyártás egyik legismertebb márkája minden kétséget kizáróan a Jim Beam. Hogy honnan indult a gyártó és melyek a legnépszerűbb termékei? Cikkünkből minden kiderül.

A Jim Beam az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb, nem mellesleg pedig a világ legnagyobb mennyiségben értékesített bourbon whiskyje, melynek története több évszázaddal korábbra, az 1700-as évek végéig vezethető vissza.

Azóta a névadó Beam családnak már összesen hét generációja vett részt az üzletben, azonban inkább csak részvényesekként és egyfajta minőségi mentorokként, mint valódi hangadóként, ami meg is látszik termékeiken, hiszen a fogyasztók már hosszú évtizedek óta a jól megszokott minőségben fogyaszthatják.

A Jim Beam whisky előbb megszületett, mint az államok

Az 1700-as években a mai USA régiója gyarmatvilág volt, melyen 13 ország osztozott. Ekkor érkezett meg az új világba egyenesen Németországból a német Boehm család, akik a mai Kentucky területén állapodtak meg, nevüket pedig a sokkal angolosabb Beam-re változtatták.

Mivel a környéken nagyon melegek voltak a nyarak és enyhék a telek, a mészkőforrások miatt viszont rengeteg az öntözővíz, ezért úgy gondolták, hogy kukoricatermesztésbe kezdenek. Mivel Jacob Beam a messzi Németországból magával hozta nagyapja féltve őrzött whisky receptjét, már az első termés felesleges részéből saját whiskyt kezdett főzni.

A Jim Beam története: mindent a legnagyobb bourbon whiskygyártójának múltjáról

Úgy hírlik, hogy így született meg a klasszikus és egyben legendás bourbon whisky. Az első Jim Beam italok – akkor még Old Jake Beam Mash név alatt – már 1795-ben hordózásra kerültek, ami alig három évvel azt követően történt, hogy létrejöttek volna a mai amerikai államok.

Megjelennek az első égetett tölgyfa hordók

Az első nagyobb váltás a Jim Beam történetében 1820-ban történt, amikor Jacob átadta a stafétabotot fiának, David Beamnek, aki hamar felismerte, hogy az addigi eladások nagyon könnyedén megsokszorozhatók, amihez elsőként növelnie kell a termelést.

Ezzel elindult a bővülés, a réz lepárló üstöket pedig tornyokra cserélték, amivel felgyorsították a folyamatokat, a gőzhajózás és a vonatok megjelenésével pedig felgyorsult a logisztika és a szállítmányozás is. Csakhogy jött a következő probléma: beköszöntött a hordóhiány.

Ezt először a főzdék helytelenül ecet és hal tárolására használt hordókkal próbálták orvosolni. Mivel szükség volt a kellemetlen szagok eltüntetésére, ezért rájöttek, hogy kiégetéssel elűzhetik a hal- és ecetszagot, így a szeszfőzdék elkezdtek égetett tölgyfahordókat használni a whiskykészítéshez, ami rögtön a brand részévé vált.

A hordók égetésekor ugyanis karamellizált cukor keletkezett, ami az érlelés során bekerült a whiskybe, és egy nagyon kellemesen édes, karamellás ízvilágot adott az ital számára.

A szesztilalom sem pusztította el a Jim Beam-et

Rengeteg gyártó pályafutását derékba törte a tengerentúlon a szesztilalom. A húszas évek sötét idők voltak ezen a téren, a Jim Beam szeszfőzdéiben nem készülhettek jó minőségű whiskyk, a család majdnem csődbe ment, de 1933-ban sikerült mindent ott folytatniuk, ahol korábban abbamaradt.

A céget akkor vezető Jim Beam 70 éves kora ellenére fiatalokat meghazudtoló tempóban, mindössze 120 nap leforgása alatt újrateremtette birodalmát, és kezdett egy olyan menetelésbe, ami máig rendíthetetlennek tűnik. Ehhez azonban nagyban hozzájárult a névváltoztatás is.

Az addig Old Tub név alatt futott whisky márkáját ugyanis különféle jogi okokból elveszítették, és mivel a whisky főzdéjük Jim Beam Distilling Company név alatt indult útnak, ezért édesapja tiszteletére Jeremiah Bean 1935-ben Jim Beam névre keresztelte a közkedvelt bourbon whiskyt.

A második világháború megismertette a világgal a Jim Beam nevet

Bár a Jim Beam mindig fokozatos terjeszkedésben volt, azonban a második világháború segítette a leginkább a whiskygyártót abban, hogy a globális piacon megismerhessék a nevet.

Ennek az oka az volt, hogy a nagy világégés idején a lepárló rengeteg italt importált a világ minden részén állomásozó katonák számára, akik valamennyi országgal megismertették a vérbeli amerikai bourbon whiskyt.

Miután a háború véget ért, a Jim Beam whiskyre való kereslet megmaradt, így a gyártó egyre több palackot szállított a világ számos pontjára, majd a hatvanas években megindulhatott a bourbon whiskyk virágzása, amikor Lyndon B. Johnson elnök az italt kikiáltotta Amerika Nemzeti Italának.

Jim Beam whisky típusok

Az elmúlt évtizedekben a Jim Beam azon túl, hogy meghatározó névvé nőtte ki magát a bourbon whiskyk piacán, az igények folyamatos kielégítésének érdekében mindig újabb és újabb terméktípusokkal hozakodott elő.

Lássuk a Vitexim kínálatában is elérhető legjobb Jim Beam whiskyket, melyeket mindenképpen meg kell kóstolnunk, ha kedveljük a kérdéses italtípust.

Jim Beam

A hagyományos, mindenki által ismert, ám korántsem klasszikus Jim Beam a bourbon whiskyk modernkori helytartója. Hosszú évtizedek óta készül már változatlan receptúra mellett, jellegzetesen édeskés ízvilágát pedig kukoricából készült szesz, illetve vasmentes forrásvíz kettőse tökéletesíti.

A Jim Beam története: mindent a legnagyobb bourbon whiskygyártójának múltjáról

Nagyon jellegzetes illatát és ízvilágát nemcsak a minőségi összetevőknek, hanem többek között annak is köszönheti, hogy évekig érlelik égetett tölgyfahordókban. Ennek köszönheti a leginkább kellemesen édeskés, karamellás jegyeit, de nem kevés vanília is érezhető benne, sőt a tölgyfás jelleg szintén határozottan érezteti hatását.

Jim Beam Black

A hetvenes években, a folyamatos fejlesztések, a klasszikusok felé való nyitás következtében került piacra az ital Jim Beam Black névre keresztelt típusa, mely nemcsak a színvilág tekintetében sokkal sötétebb, hanem aromájában egyaránt egy ízletesebb és karakteresebb bourbon whisky.

A Jim Beam története: mindent a legnagyobb bourbon whiskygyártójának múltjáról

Azoknak a korabeli italoknak az ízvilágát igyekszik népszerűsíteni ez az ital, melyek hosszan érlelődtek, ennek köszönhetően sokkal több ízt tudtak magukba szívni mind a hordókból, mind a hozzávalókból, így a végeredmény itt is egy aromákban gazdag, bársonyos ital pontosan úgy, ahogyan azt csak a távoli Kentuckyban képesek előállítani.

Jim Beam Red Stag

Bár a Jim Beam nem kapkodja el a portfóliójukban megtalálható termékek felújítását, ugyanakkor rendszeresen készítenek olyan italokat, melyek utána évtizedekig megmaradnak a kínálatukban. Ide sorolható a kétezres években, egészen pontosan a 2009-ben bemutatkozott Jim Beam Red Stag is, mely nagyon merész szakítás volt a klasszikus bourbon ízvilággal.

A Jim Beam története: mindent a legnagyobb bourbon whiskygyártójának múltjáról

Ennek az oka nem más, minthogy a gyártó ebben a termékben cseresznyelikőrrel keverte hagyományos amerikai whiskyjét, amivel alaposan meglepték a világot, azonban bátraké a szerencse, ez pedig esetükben újra bizonyosságot nyert. A Red Stag ugyanis új utakat nyitott a bourbon whiskyk világában, és népszerűségének köszönhetően csakhamar kiderült, hogy van igény a fogyasztók részéről egy ilyen merész összeállításra.

Jim Beam Apple

Miután a Red Stag által felbátorodott a legendás lepárló az elmúlt években többször is képes volt meglepni a rajongókat, és ezek többsége rendszerint nagyon jól sült el. Miután 2013-ban sikeresen visszahozták a limitált kiadású Jim Beam Signature Craft 12-Year és Jim Beam Distiller’s Masterpiece termékeket, 2015-ben újabb merész házasításra került sor.

A Jim Beam története: mindent a legnagyobb bourbon whiskygyártójának múltjáról

Ez lett a Jim Beam Apple, mely a klasszikus bourbon whisky alma aromával ízesített változata. A végeredmény olyan jól sikerült, és olyan zamatos lett, hogy megválasztották a világ legnagyobb mennyiségben elkelt ízesített whiskyjének is, amit alighanem rengeteg különféle házasítás követhet még a jövőben a gyártó részéről.

Hogy melyik lesz a következő meglepő ötlet, azt egyelőre még nem tudni, az viszont bizonyos, hogy a Jim Beam névnek betonbiztos pozíciója van a jelenlegi piacon.