• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Jägermeister italkínálata

A Jägermeister a világ egyik legismertebb gyomorkeserűje, mely több mint 50 gyógynövényből készül, illetve elképesztően egyedi ízvilággal büszkélkedhet a német precizitás mellett.

Ha szóba kerülnek a gyógynövényes keserűlikőrök, akkor a dobogós helyek valamelyikén biztosan felbukkan majd a német alkoholgyártás egyik legendájának számító Jägermeister. Nem véletlenül, hiszen a világ egyik legismertebb gyomorkeserűjéről van szó, ami lassan egy teljes évszázada készül Németország alsó-szászországi területein.

Az ital legnagyobb különlegességét az adja, hogy több mint 50 különféle gyógynövényből készítik, ennek megfelelően bizonyított, hogy gyógyhatású készítménynek minősül. Természetesen csak abban az esetben, ha mértékletesen fogyasztjuk, hiszen ilyenkor nagyon jó hatást gyakorol a gyomorra és az emésztőrendszerre egyaránt.

A Jägermeister története

Mint a legtöbb különleges keserűlikőrnek, úgy természetesen a Jägermeister esetében is titok övezi az eredeti receptet. A gyártó 1934-ben írta le és véste kőbe a pontos összetevőket, illetve arányokat, azonban fontos tudni, hogy gyógynövényes likőrként, egyfajta gyógyhatású elixírként már korábban is fogyasztották Németországban.

Ezt sikerült átdolgoznia és fogyaszthatóbbá tennie a gyártónak, amivel együtt a sorozatgyártás is megkezdődhetett, méghozzá egészen pontosan 1935-ben. Hosszú évtizedekig ez az ital csak és kizárólag a Németországban élők exkluzív finomsága volt, a hetvenes években azonban a gyártó elhatározta, hogy világszerte ismertté teszi a nevét.

Ez olyan sikeres célkitűzés volt, hogy ma már több mint 80 országban találkozhatunk a Jägermeister palackjaival a boltokban, aminek köszönhetően az égetett szeszes italok között a legsikeresebb terméknek tekinthetjük, ami Németországból származik, és ma már sokkal nagyobb mennyiségben értékesítik külföldön, mint odahaza.

56 gyógynövény adja a Jägermeister alapreceptjét

Noha a Jägermeister a legtöbb országba már előre palackozott formában jut el, hogy ezzel garantálja a gyártó a hamisíthatatlan német minőséget, azonban jelenleg a világ négy pontján is működnek olyan kijelölt palackozók, ahol engedélyezett az ital elkészítése, méghozzá az eredeti recept titkának őrzésével.

Ezeken a helyeken az alapfőzetet már készen kapják a palackozók, nekik gyakorlatilag csak alkohollal, vízzel és cukorral elegyítve kell lepárolni ahhoz, hogy megkaphassák az eredeti minőséget. A titkos receptet azonban a gyártó még nem adta ki a kezei közül, és ez alighanem így is marad a jövőben.

Az ital alapját egyébiránt 56 különféle gyógynövény biztosítja, azonban nemcsak a pontos összetétel kapcsán vannak kérdőjelek, hanem azzal kapcsolatban is, hogy ezeket a növényi alapanyagokat milyen eljárásoknak vetik alá azért, hogy megkaphassák a különleges alapfőzetet, mely minden tekintetben meghatározza ennek a német keserűlikőrnek a jellegét.

A Jägermeister típusai

Általánosságban kijelenthető, hogy a Jägermeister nem a megújulásról híres, sokkal inkább arra törekszik a gyártó, hogy megbízható módon szállítsa a sokak által ismert minőséget. Ennek ellenére az utóbbi években született néhány italtípus, mely képes volt nagyszerűen kiegészíteni a márkát újabb ízvilágokkal és sajátosságokkal.

Ha kíváncsiak vagyunk a Jägermeister 2021-es italkínálatára – mely a Vitexim webáruházból is elérhető –,  az alábbiakban sorra vettük az aktuális felhozatalt.

Jägermeister

A klasszikus Jägermeister az ismert német gyomorkeserű hagyományos, lassan egy évszázada változatlan receptúra alapján készülő változata, amihez több mint ötven különféle gyógynövényt és fűszert használnak fel. Minden elemében igazi német minőség és precizitás jellemző rá, méghozzá általánosságban 35 százalékos alkoholtartalom társaságában.

A Jägermeister italkínálata 2021-ben

Erőteljes gyógynövényes jellege a felbontás után azonnal érezhető, így például a gyömbér, az ánizs vagy a kardamon rögtön beköltöznek a szaglószervekbe, hogy a kóstolás után szó szerint felrobbanjanak a szájban. A határozottan krémes zamat mellé ugyanis részben édeskés, részben kesernyés aromák társulnak, miközben olyan hatást kelt az egész, mintha tengernyi gyógynövényt vettünk volna a szánkba.

Elkészítéséhez német tölgyfahordókat használnak érlelésre, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a végeredmény különleges ízvilágot kaphasson. A Jägermeister aromája ugyanis semmihez sem hasonlítható, hatását pedig akkor dobja ki igazán, ha jégre töltve, vagy alaposan lehűtve fogyasztjuk.

A 35 százalékos alkoholtartalommal rendelkező klasszikus italt leginkább tisztán ajánlott fogyasztani, de meglepően sok koktél és long drink receptben találkozhatunk vele kiegészítőként, kólával és narancslével, sőt tejjel, kakaóval és sörrel is gyakran keverik, tehát bátran lehet kísérletezni vele.

Jägermeister Scharf

A Jägermeister Scharf alapvetően nem különbözik túl sokban a németek klasszikus gyomorkeserűjétől, de a gyakorlott kóstolgatók azért elég határozott eltéréseket tapasztalhatnak, hiszen itt egy lényegesen tüzesebb formában találkozhatunk az itallal, mely közben természetesen képes volt megőrizni klasszikus ízvilágát.

A Jägermeister italkínálata 2021-ben

Ennek a terméknek is 56 különféle gyógynövény adja az alapját, azonban a receptben megsokszorozták a gyömbér mennyiségét, ami már az ital illatában rögtön érezteti szúrós, határozottan pikáns jellegét, de természetesen kóstolás után robban csak fel igazán.

Ennek a különleges háttérnek köszönhetően ugyanis a Jägermeister Scharf egyszerre rendelkezik hűtő és fűtő hatással, hiszen ajánlott ezt az italt is jó alaposan behűteni – a legjobb ízhatás akkor várható tőle, ha -18 Celsius fokra csökkentjük a hőmérsékletét –, miközben a gyömbér csípős és tüzes hatást nyújt neki a másik oldalról.

Határozottan érezhető lesz a Jägermeister Scharf-ból a gyömbér mellett még az ánizs, a kardamon és a citrom is, miközben a harmonikus aromavilág egy pillanatra sem borult fel, ezáltal a kellemesen kesernyés és édeskés ízek váltakoznak benne, egészen különlegessé téve az ital összhatását.

Leginkább emiatt ezt az italt is inkább önmagában érdemes fogyasztani, de akárcsak a klasszikus változata, úgy természetesen a Jägermeister Scharf is jól megállja a helyét egy olyan koktélban, ahol a gyógynövényes alapok és a tüzesség fontos szempont lehet.

Jägermeister Manifest

Hogy a Jägermeister mekkora kedvet kapott az utóbbi években a kísérletezéshez, és ehhez gyakran milyen jelentős mértékben hajlamosak elrugaszkodni a klasszikus receptúrától, illetve megoldásoktól, azt mi sem bizonyítja jobban más, mint a Jägermeister Manifest, ami mindennek tekinthető, csak éppen szokványosnak nem.

A Jägermeister italkínálata 2021-ben

Már az ital megjelenésén is látható, hogy itt valami egészen új dolgot szeretett volna megvalósítani a gyártó, akik bár egy minden tekintetben a klasszikusokra építették a receptet most is, azonban történt néhány fontos változás, így például a gyógynövények beáztatására a megszokott négy alkalom helyett ötször kerül sor, míg az érlelés is két fázisban történik.

Ez azonban még messze nem minden. A nagyobb hordós macerátumokhoz ugyanis kisebb hordókban érlelődött párlatot kevernek, aminek hála korábban még soha nem tapasztalt aromák kerülnek az italba. A végeredmény egy sokkal komplexebb és testesebb párlat, amiben a fás és tölgyes stílusjegyek rendkívül meghatározóak lettek.

Különbség még a Manifest és a klasszikus Jägermeister között, hogy 38 százalékra emelt alkoholtartalom jellemző rá, méghozzá 10 százalékkal kevesebb cukor felhasználása mellett. Ízében a klasszikus gyógynövényes megoldásokon túl határozottan előtérben állnak a fásabb és vaníliásabb sajátosságok.

A Manifest kis mennyiségben készül, amit minden esetben érdemes alaposan behűteni és önmagában fogyasztani, de kevert italokban is kísérletezhetünk vele, ha szeretnénk valami igazi különlegességet kapni. A termékkategória legkülönlegesebb italának tekinthető, ami úgy lett rendkívül eredeti, hogy közben képes volt megőrizni a valódi Jägermeister sajátosságait, hogy az első korty után azonnal tudjuk, milyen italról is van szó.