• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Ballantine’s, mint a leghíresebb kevert skót whisky históriája

Ha kevert skót whisky, akkor Ballantine’s. A világ egyik legismertebb szeszes italának mai pozíciójáig meglehetősen kalandos út vezetett, az alábbiakban pedig rögtön kiderül, hogy miért.

A skót whiskyk világában a kevert megoldások meglepően nagy hagyománnyal rendelkeznek, sőt vannak olyan gyártók, akik kifejezetten ebben a szegmensben tudtak jelentős hírnévre szert tenni. Ide sorolható többek között a Ballantine’s is, hiszen a nevüket gyakorlatilag még azok is ismerik, akik életükben soha nem ittak whiskyt.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a keverés miatt a Ballantine’s az elsők között tette kellemesebbé, mondhatni fogyaszthatóbbá a klasszikus skót whisky ízét, aminek következtében nemcsak a brand, hanem konkrétan az egész italtípus sokkal népszerűbbé tudott válni az egész világon.

Minden egy csemegebolttal kezdődött

A Ballantine’s kevert skót whisky története egy George Ballantine nevű családapához vezethető vissza, aki 1827-ben egy saját csemegeboltot nyitott a skóciai Edinburgh-ban, ami egy igazi sikertörténet kezdetét jelentette a család megélhetése mellett.

George-ot mindig is érdekelte az alkoholkészítés gondolata, így amikor 1865-ben fia elég idős lett ahhoz, hogy átvegye a bolt vezetését, ő egy újabb üzletet nyitott Glasgow-ban, ahol elsődlegesen már csak borokkal és különféle alkoholos párlatokkal foglalkozott.

Bár korábban is kísérletezett a különféle whiskyk házasításával, azonban itt kezdte el nagyobb tételben a keverést, az árusítást, illetve az így készült italok exportálását. Érdekesség, hogy hősünk nemcsak az egyes whiskytípusok vegyítésében talált szenvedélyt, hanem abban is, hogy azokat tovább érlelje, hiszen így elképesztően eredeti és sajátos ízek születtek a keze alatt.

Az elsők között volt, aki felismerte, hogy a fahordó anyaga milyen nagy hatást gyakorol a whisky ízére, és mivel lényegesnek tartotta az érlelési időt is, ezért már 1927-ben megjelentek a Ballantine’s kínálatában az első olyan kevert whiskyk, melyek 17 vagy 30 évig érlelődtek.

A brandhez tartozó termékekről kivétel nélkül elmondható, hogy nagyon jellegzetes, erőteljesen vaníliás és krémes ízvilággal rendelkeznek, ami annak köszönhető, hogy George az összes kevert whiskyt amerikai fehér tölgyből készült hordóban érlelte.

Egyenesen a világhír felé vezető úton

Noha a Ballantine’s népszerűsége mindig töretlen volt, a család 1919-ben mégis úgy döntött, hogy kiadja a kezei közül a márkát és a technológiát, az új tulajdonosok fennhatósága alatt pedig elindulhatott a kevert skót whisky felvirágzása, azóta is töretlen aranykora.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a lokális brit piac mellett elkezdtek egyre nagyobb figyelmet szentelni az Egyesült Államokra, ahol a szesztilalom ugyan nehezítette a terjeszkedést, ugyanakkor mégis sikerült a Ballantine’s nevet a harmincas évek közepére a legjobbak közé emelni.

Miután Amerikát már a harmincas években meghódította, Európa csak jóval, később, a hatvanas években következett, érdekesség pedig, hogy a Ballantine’s még a keleti blokkban is megjelent, sőt a hetvenes években a szocialista országok legkeresettebb skót whiskyjévé vált.

A globális népszerűség pedig azóta csak még jelentősebb lett, hiszen nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne ismernék a nevét, illetve ne kedvelnék önmagában, vagy whisky alapú koktélok alapanyagaként.

Három érdekesség a Ballantine’s whiskyről

  1. Bár 180 éves történelemmel rendelkezik, a Ballantine’s olyan nagy figyelmet szentel a keverőmesterek személyének kiválasztására, hogy a 2005 óta ezt a tisztséget betöltő Sandy Hyslop még csak az ötödik ebben a pozícióban.
  2. Kutyák helyett több mint egy évszázada speciális kínai ludak őrzik a Ballantine’s Dumbartonban található raktárait. Őket hívják Scotch Watch-nak, és azért választották őket, mert sokkal éberebben őrzik területüket, így a behatolók meg sem tudják közelíteni a telepet.
  3. A Ballantine’s címerében már a kezdetek óta megtalálható egy latin kifejezés, az Amicus Humani Generis, ami azt jelenti, hogy az ember legjobb barátja.

Ballantine’s whiskyk

A gyártónak az elmúlt évtizedekben hatalmas termékkínálatot sikerült kialakítania a piacon, így sokat kell kísérletezni ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk való karaktert és ízvilágot.

Az alábbiakban éppen ezért bemutatunk néhány, a Viteximnél is elérhető Ballantine’s whiskyt, hogy könnyebb legyen a választás.

Ballantine's

A klasszikus blended skót whiskyk egyik közkedvelt alternatívája, melyet rengeteg helyen neveztek az egyik legkiválóbbnak is a piacon.

Ballantine's története

Nem véletlenül, hiszen a Ballantine's alapját a Glenburgie, a Miltonduff és a Glentauchers lepárlók kiváló minőségű skót whiskyjei biztosítják, aminek az eredménye kiváló minőség és rendkívüli ár-érték arány lesz.

Komplex, mégis kiegyensúlyozott, határozottan édeskés ízvilágot nyújt, melyben ott a mézes és a fűszeres karakter, miközben a maláta és gabonawhiskyk hároméves érlelési folyamatának köszönhetően a végeredmény megmarad kellemesen frissnek.

Nem véletlen, hogy Jim Murray 2011-ben és 2012-ben is a legjobb kevert skót whiskynek választotta.

Ballantine's Passion

Bár a Ballantine’s ragaszkodik a hagyományaihoz, azonban kínálatukban rendszeres időközönként megjelennek olyan speciális terméktípusok is, melyek alaposan felfrissítik a jól megszokott, mondhatni hagyományos megoldásokat.

Ballantine's története

Ide sorolható többek között a Ballantine’s Passion is, melynek az alapja a hamisíthatatlan, tölgyfahordós érlelésű kevert skót whisky, méghozzá rengeteg extrával.

A Passion ugyanis egy különleges kiadású whisky likőr, melyben a trópusi gyümölcsök kapták a központi szerepet, azon belül is leginkább a yuzu és a maracuja érezhető kiemelkedően.

Egy vérbeli nyári italkülönlegességről van szó, mely koktélhoz egyszerűen ellenállhatatlan, de természetesen bárhol, bármikor megállja a helyét, ha visszahoznánk a nyári hangulatot.

Ballantine's 12 éves

Természetesen a Ballantine’s whiskynek is megvannak a fokozatai, melyek újabb és újabb szintekre képesek emelni a kérdéses italtípus minőségét.

Ballantine's története

Ide sorolható a Ballantine’s 12 éves érlelési idővel ellátott változata, mely több mint egy évtizeden keresztül volt fahordóba zárva, és ez nemcsak az ital színén mutatkozik meg, hanem természetesen a komplex, sőt egyenesen határozott ízvilágán is.

Ez az ital a tökéletes bizonyítéka annak, hogy a meghosszabbított érlelési idő milyen sok extra ízt képes felszabadítani még egy kevert whiskyben is.

A mézes, virágos és édeskés jegyek sokkal jobban kidomborodnak benne, miközben közepes lecsengése lényegesen karakteresebb, édesebb és frissítőbb hatást kelt.

Ballantine's 30 éves

Noha ízlések és pofonok, azonban abban a legtöbb fogyasztó egyetért, hogy a Ballantine’s 30 éves érlelési idővel rendelkező skót whiskyje jelenleg az egyik legjobbnak tekinthető a piacon.

Ballantine's története

Nem véletlenül, hiszen három egész évtizedre volt ez a kevert whisky tölgyfahordóba zárva, ennek köszönhetően már színének sötétsége is messziről jelzi, hogy itt egy alaposan megérett, ízekben és aromákban nagyon gazdag ital vár ránk.

Mondhatni a Ballantine’s legmagasabb szintje, a prémium plusz kategória, ami ráadásul még a whiskygyártók között is különleges, hiszen csak kevesen tehetik meg, hogy keveréseiket 30 évre elzárják, majd utána palackozzák.

Márpedig ez az elnyújtott érlelési idő minden téren érződik az italon. Hihetetlenül testes végeredményről van szó, melyben minden íz a magasságokba emelkedik, és olyan hosszú lecsengési idővel társul, hogy az maga lesz a nagybetűs fényűzés.

Ballantine’s Barrel Smooth

Kiváló ár-érték arányával a Ballantine’s Barrel Smooth egy igazán különleges blended skót whisky a gyártó kínálatában. Érdekességét leginkább az érlelésben kell keresnünk, hiszen ezen a téren közel sem a gyártótól megszokott sajátosságok várnak ránk.

Ballantine's története

A kevert whisky ugyanis olyan amerikai tölgyfahordókba kerül, melyeket a kádárok duplán kiégettek, illetve átmentek azon a szigorú szűrőn, amit az éppen aktuális kóstolómester jóváhagyott.

Csak ez az alaposság és gondos odafigyelés tudja biztosítani a Ballantine’s Barrel Smooth számára, hogy egy igazán különleges, gazdag és fűszeres ízvilágú, mindemellett pedig egészen karakteres skót whisky születhessen.