• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Így alakulnak a bor árak 2024-ben

Miközben a hétköznapjainkra még mindig negatív hatással van a háborús helyzet és az infláció, az előttünk álló esztendő az elemzők szerint várhatóan már nyugodtabbnak ígérkezik, mint a korábbiak. Ez pedig természetesen az alkoholos italok árcéduláján is érezhető lesz.

A bor árak 2024-ben például várhatóan nem módosulnak majd annyira, mint az elmúlt néhány esztendőben, sőt mi több, várhatóan újabb trendek, újabb lehetőségek állnak a több évezrede folyamatos megújulásban lévő italtípusra.

Természetesen nem lehetne ennyivel lezárni ezt a témát, ezért úgy határoztunk, hogy egy kicsit utánanézünk, miként alakulnak a bor árak 2024-ben, elöljáróban pedig rögtön kijelenthetjük, hogy idén sem kell túlzottan zsebbe nyúlnia annak, aki minőségi bort szeretne fogyasztani.

 

Nem várható jelentős drágulás 2024-ben

 

Az első és legfontosabb, amit tudni kell az idei bor árakról, hogy olyan jelentős drágulással nem kell számolnunk, mint a tavalyi esztendőben. A múlt év ugyanis több szempontból nehéz volt az ágazatnak.

Nemcsak az időjárás nem kedvezett a gyártóknak, de mindemellett az infláció folyamatos növekedése miatt akadtak termékek, amelyek drasztikus árnövekedést produkáltak. Ilyesmire az előrejelzések szerint 2024-ben nem számíthatunk majd!

Még a frissen palackozott boroknál sem várható, hogy a körülmények jelentős hatást gyakorolnak az árcédulákra és bár némi drágulás lehet, ezt várhatóan a fogyasztók nem is veszik majd észre, mert meg sem jelennek a végleges árazáson.

Az aktuális gazdasági helyzetet természetesen csak a frissen forgalomba kerülő borok árcéduláján lehet nyomon követni. Léteznek azonban éveken át fahordóban érlelt megoldások, amelyeknél csak sokkal később lehet hatása a jelenlegi helyzetnek.

Az előállításhoz szükséges energia-, valamint az alapanyag-árak ugyanis folyamatos emelkedésben vannak, és bár ütemük lelassult, egy üveg bor előállítása azonban sokkal drágább most, mint tavaly ilyenkor.

Jelentős drágulás viszont ebben a szegmensben még ennek ellenére sem várható, noha az elemzők sem mertek pontos százalékos előrejelzéssel szolgálni, mert a piac bármikor megvadulhat, de a bor árak 2024-ben a jelen állás szerint nem változnak drasztikusan.

 

Rengeteg új lehetőséget kapnak a magyar borászatok

 

A külföldi borokról nehéz lenne a jövőbe révedve beszélni, azonban a hazai borászatok a tervek szerint 2024-ben több új lehetőséget, illetve segítséget kapnak azért, hogy a kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt jobban tudjanak reagálni az elmúlt két évben lezajlott piaci változásokra.

Az Agrárminisztérium tervei szerint ugyanis több pályázatot indítanak 2024-ben, amelyek segítenek a hazai borászatoknak termelésük hatékonyabbá tételében, illetve abban, hogy új lehetőségek felé nyissanak, ezáltal biztosabb lábakra tudjanak állni.

Az első ilyen pályázati csomagok márciustól állnak majd a borászatok rendelkezésére, első körben a beruházások megtámogatására, de nyáron várhatóan jön egy generációváltást megtámogató csomag, az év végéig pedig a precíziós gazdálkodást és a gépesítést segítő pályázatok is várhatók.

Erre a célra idén 6 millió eurós keret áll a minisztérium rendelkezésére, ami elég nagy összeg ahhoz, hogy a magyar boripar jelentős fejlődésnek indulhasson, és a bor árak 2024-ben ne növekedjenek olyan mértékben, hogy az esetleg megijeszthesse a fogyasztókat.

 

Mennyibe kerül egy üveg bor 2024-ben?

 

A Vitexim természetesen idén is arra törekszik majd, hogy piacvezető árakat tartson mind a magyar, mind a külföldi borok világában. Noha minimális drágulás elképzelhető az év második felében, jelenleg azonban még minden minőségi borunk tavalyi árkategóriában rendelhető.

Hogy mégis milyen bor árak jellemzőek 2024 elején? Lássunk néhány példát:

 

Magyar borok ára 2024-ben

 

A magyar borok körében általában az 1-3 ezer forintos végösszeg jelent egyfajta lélektani határt az emberek között. Ennyit még 2024-ben is szívesen kifizetnek az emberek egy üveg borért, ha cserébe minőséget kapnak.

Ott van például a díjnyertes Juhász Olaszrizling, mely az egri borvidék gyümölcsös és klasszikus finomságaként 1 207 forintért vásárolható meg, de ízletes rozé bort is kapunk már 1 365 forintért a szintén díjnyertes Vass Rosé képében.

Ha jobb minőségű vörösborok közül válogatnánk, 1 390 forintért például már varázslatos ribizlis és szedres jegyeket képviselő száraz egri finomságot is kaphatunk a Juhász Bikavér jóvoltából, de a Gere Tamás Villányi Kékfrankos is jó választás lehet az elegancia kedvelőinek, hiszen ez az ital sem kerül többe 2 242 forintnál.

 

Chilei borok ára 2024-ben

 

A Vitexim kínálatában nagyon sok jó minőségű chilei bort találhatunk, amelyek olyan magas kvalitásúak, hogy gyakran említik őket egy lapon francia társaikkal. Mivel távoli import borokról van szó, esetükben lehet talán majd a legjobban érezni a drágulást az idén.

Egyelőre azonban még nincs árnövekedés, a könnyed, telt és kerek ízvilággal rendelkező Santa Alicia Cabernet Sauvignon Varietal palackja például 1 757 forintért rendelhető, de a fehérborok kedvelőinek dedikált Santa Alicia Reserva Chardonnay sem drágább 2 244 forintnál.

 

Francia borok ára 2024-ben

 

A francia borok közül a legjobb ár-érték arányt 2024-ben is a JP. Chenet biztosítja majd. Egy megfizethető, mégis kimagasló minőségű italcsaládról van szó, ahol mindenki megtalálja majd a számításait, akár a vörös-, akár a fehérborok kedvelője.

Egy üveg JP. Chenet Merlot például mindössze 1 990 forintért lehet most a miénk a maga intenzív ízvilágával és csodálatosan telt gyümölcsösségével, de a száraz fehérborok kedvelőinek sem kell aggódnia, hiszen a friss és ropogós hatású JP.Chenet Colombard-Sauvignon is ugyanilyen árcédulával vásárolható meg.

Természetesen a francia borok között sokkal drágább típusokat is találhatunk, a legendás Chateau Cantin Saint-Émilion Grand Cru 2019-es évjárata például 11 500 forintba kerül az idén.

 

Spanyol borok ára 2024-ben

 

A francia mellett a spanyol borokat is nagyon sokan kedvelik Magyarországon, hiszen igazi mediterrán jellegzetességek uralkodnak bennük. A Viteximnél igazi spanyol import borok is megtalálhatók így első kézből tudunk szolgálni aktuális árakkal.

A jó minőség belépő kategóriáját például tökéletesen bemutatja a 3 950 forintba kerülő Tarima Hill, melynek 14 hónapos fahordós érlelése elképesztően kerek és telt ízeket kínál, de ha egy kicsivel jobbat szeretnénk, a 9 990 forintos Triga nagyszerűen prezentálja a prémium spanyol borok sajátosságait is.

 

Rizsborok ára 2024-ben

 

Egyre többen fedezik fel maguknak az ázsiai ízek csodáit, sőt 2024-ben várhatóan még népszerűbbé válnak az onnan származó italok, így a hagyományos szőlőborok mellett érdemes megvizsgálni a rizsborok árát is.

Mivel ezek a termékek jellemzően messzi importok, ezért magasabb árcédulát képviselnek, de átlagosan négyezer forint környékén mozgolódnak, elég csak megnézni a kiemelkedő minőséget képviselő, rengeteg díjat bezsebelt Sayuri Nigori Sake rizsbort, ami 4 260 forintért rendelhető jelenleg.