• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mindent a konyakokhoz kapcsolódó jelölésekről és elnevezésekről

A minőségi konyak ugyanolyan kiváltságokkal rendelkezik, mint egy érett bor vagy egy különleges whisky, így fogyasztásához különféle szokások kapcsolódnak, miközben az egyes italokat a legkülönfélébb jelölésekkel és egyebekkel látják el a jobb megkülönböztethetőség érdekében.

Ezek a jelölések közel sem csak az úgynevezett „konyaksznobok” számára készülnek. Éppen ellenkezőleg, az egyes elnevezéseknek nagyon fontos jelentésük van, melyek alapvetően meghatározzák az ital sajátosságait.

 

A Vitexim kínálatából nagyon sokféle minőségi konyakot vásárolhatunk magunknak, és ha szeretnénk tudni, hogy az egyes termékeknél felbukkanó elnevezések pontosan mit takarnak, akkor érdemes elolvasni az alábbi sorokat, hiszen minden egyes jelölés magyarázatát sorra vesszük.

 

Mit nevezünk konyaknak?

 

Mielőtt azonban elmerülünk a részletekben, érdemes gyorsan tisztázni, hogy egyáltalán mit nevezünk konyaknak, hiszen nagy általánosságban óriási félreértések vannak az emberek között még mindig a kérdéses italtípus kapcsán.

 

Hogy egy párlatot konyaknak hívjunk, ahhoz nagyon sokféle kritériumnak meg kell felelnie. Eleve a konyak minden esetben csak francia borpárlat lehet. Nagyon szigorú eredetvédelem kapcsolódik az italhoz, de fontos szabályozásai vannak az érlelésnek is, hiszen ezt az italt legalább két teljes évig kell tölgyfa hordóban érlelni a palackozás előtt.

 

Érdekessége még a konyaknak, hogy a borral ellentétben a palackozást követően nem korosodik, nem érik tovább, ezért jelölései is teljesen mások, de lássuk inkább alaposabban, hogy milyen kifejezésekkel és megkülönböztetésekkel találkozhatunk az ital kapcsán.

 

Az érleléshez kapcsolódó jelölések

 

A minőségi, érett konyakok címkéjén gyakran találkozhatunk betűkombinációkkal, melyek elsőre talán nem tűnnek jelentős információhordozónak, valójában azonban nagyon sokat elárulnak arról, hogy milyen párlat található a palackban.

 

Ha egy konyak címkéjén például a VS felirattal találkozunk, akkor az a Very Special rövidítése, vagyis egy nagyon különleges ital, mely legalább kétéves érlelést követően került a palackba, de sajátosságát minden esetben a gyártó határozza meg.

 

Ennek egy speciális változata a VSOP, vagy más néven Very Superior Old Pale, ami szintén egy különlegességet takar, ugyanakkor csak azok az italok kaphatják meg, melyek legalább négy évig értek, vagy kevert konyak esetén a legfiatalabb összetevőjét legalább négy évig tölgyfahordóba zárták a palackozás előtt.

 

Ha szeretjük az erőteljesen érett konyakokat, akkor az XO jelölésű párlatokat érdemes keresnünk. Ez az Extra Old rövidítése, ami azt jelenti, hogy az ital egészen sokáig, egészen pontosan legalább hat évig érett.

 

Ez a három jelölés nemzetközileg elfogadott, azonban vannak gyártók, akik hajlamosak saját megkülönböztetéseket alkalmazni. Ilyenek a VO, a VVS, a VSO, a VOP, a Rare vagy a Vieux. Mindegyik esetében legalább négyéves érlelési időről beszélünk.

 

Ha egy konyak csak kétéves érlelési fázissal büszkélkedhet, ott gyakran alkalmazzák a VSS, a Sélection és a de Luxe jelöléseket, de előfordul, hogy a hároméves konyakoknál a Cuvée Supérieure és a Grand Sélection nevek is megjelennek a palackon.

 

A legtöbb eltérő jelölést a hat éves vagy annál idősebb konyakok kapják. Esetükben sokszor előfordul a VXO, az Extra, a Cordon Bleu, az XL, a Paradis, a Très Vieux, a Vérénable vagy a Famille megnevezés is többek között, de ezek közül néhány csak egy-egy gyártóra jellemző sajátosság.

 

A keveréshez kapcsolódó jelölések

 

Akárcsak a whiskyk esetén, a konyakok világában is nagyon gyakori a blendelés, amikor különféle típusú vagy érettségű italokat kevernek össze egymással, de sokszor találhatunk példát az eltérő lepárlókhoz vagy termőterületekhez kapcsolódó konyakok elegyítésére is.

 

Amennyiben egy tiszta, keveretlen konyakról beszélünk, akkor annak a palackján általában mindig a single cru felirat található. A cru esetünkben visszatérő kifejezés, mely a szaknyelvben a párlat termőterületére utal.

 

A single csoporton belül megkülönböztetünk még single estate és single vintage típusokat, melyek szintén egy adott termelővidékről származó konyakok, és jellemzően egyetlen borászaton belül is készülnek, utóbbi esetében ráadásul az évjárathoz is ragaszkodnak a gyártók, hiszen ebbe a kategóriába csak az azonos évben szüretelt gyümölcsből készült párlatok illeszthetők bele.

 

Kifejezetten ritkák a single cask jelölésű konyakok, ami esetünkben azt jelenti, hogy a konyakot nemhogy nem keverték, de a palackba töltött nedű garantáltan egy és ugyanazon hordóból származik. Jellemzően ezek a legdrágább és legkülönlegesebb konyakok.

 

Ha a konyak címkéjén a bouilleur de cru felirat olvasható, akkor az azt jelenti, hogy az üvegben található ital ugyanabból a régióból származik, azonban többféle borászatból.

 

Mindig különlegességet jelöl a palackon a Vintage felirat, amit kizárólag azok a konyakok kaphatnak meg, melyek egyetlen szüretből eredeztethető alapanyagokból álltak össze.

 

Az eredethez kapcsolódó jelölések

 

A konyakok tipikusan olyan alkoholos italok, melyeknél rendkívül fontos az eredetmegjelölés, így nem véletlen, hogy ehhez kapcsolódóan is mindig találunk valamit a termékek címkéjén.

 

Ennek is köszönhető, hogy a számos jelölésből gyakran kisebb mondatnyi hosszúságú feliratok kerülnek a címkére, így a legnagyobb szakértők számára is sokszor eltart egy ideig behatárolni az ital eredetét.

 

Az eredetmegjelölést a gyártók szinte minden esetben jól elkülönítve alkalmazzák – általában AOC kifejezésekkel kombinálva –, így amennyiben valaki nem szeretné nagydobra verni – mert nem egy híresebb vidékről származik –, gyakran elrejti a címkén, de ennek az ellenkezője is rengeteg esetben jellemző.

 

Általános vagy egységes jelölés itt nincs. Az eredetet ugyan kötelező feltüntetni a címkén, de speciális jelölések nem jelentek meg az ágazaton belül, így általában a név és az érlelés mellett mindig jól látható helyen találkozhatunk vele.

 

Ebből is látható, hogy a konyakok esetében nemcsak az elkészítési módjára vonatkoznak nagyon szigorú szabályozások, hanem arra is, hogy milyen jelölések kapnak helyet a címkéken a pontosabb beazonosíthatóság érdekében.