• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mindent a belga sörökről

A sörfogyasztásnak ugyan nem alakult ki akkora kultúrája Magyarországon, mint a bornak, azonban így is egyre többen fedezik fel, hogy a sör nemcsak, mint egyszerű szomjoltó vagy nyári frissítő lehet ideális választás.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egy ideje már a Vitexim kínálatából is megvásárolható belga sörök, amelyek messze túlmutatnak a termékkategória átlagos tagjain.

Nem véletlenül, hiszen a belga sörfőzés története a középkorig nyúlik vissza, több évszázados hagyománya van az egyes típusoknak, és mivel valóban igazi különlegességek találhatók arrafelé, ezért egyre többen nyitnak merészebben a magasabb minőségű tételek irányába.

Elhatároztuk tehát, hogy összegyűjtjük a mérvadó belga söröket, és minden fontosabb tudnivalót megosztunk ezekről olvasóinkkal, így ha megismernénk ezeket az italokat, az alábbiakban mindegyik fontosabb típust sorra vettük.

 

Trappista sör

 

A trappista sörök története a trappista kolostorokhoz köthető – innen az elnevezés is. Nagyon szigorú feltételekkel készülő italról van szó, és eredetéből kifolyólag kizárólag azokat a söröket lehet ebbe a típusba sorolni, amelyek egy trappista apátság területén készültek.

Jelenleg mintegy nyolc trappista apátság van, ahol ilyen sörkülönlegességek készülnek. Nagyon jellegzetes ízvilágot képviselő italokról van szó, rögtön felismerhető sajátosságok és egyfajta elitizmus jellemzi őket, ezért minden esetben egyedi logóval látják el az ilyen termékeket.

Jelenleg a belga sörök között a La Trappe, az Orval, a Chimay, a Westvleteren, a Rochefort, a Westmalle és az Achel tekinthetők a legismertebb trappistáknak, amelyeknél már nem ritka, hogy megbízott sörfőzde állítja őket elő.

 

Apátsági sör

 

Az apátsági belga sörök gyakorlatilag nem mások, mint a trappisták másolatai. Mivel a jogszabályok szerint nem kaphatják meg ezt a megkülönböztető jelzést, ezért a hasonló tulajdonságú sörökre aggatták rá a gyártók az apátsági sör jelzőt.

Nagyon minőségi italok, amelyek a második világháborút követően jelentek meg, felélesztve a klasszikus apátsági sörfőzés tudományát és sajátosságait, aminek köszönhetően rendkívül ízletes, telt aromavilágú és kellemes lecsengésű italok születnek mind a mai napig.

Nagyon sok kiváló apátsági sört ismerünk, így például különösen népszerű ebben a kategóriában a Corsendonk, a Leffe, a Grimbergen, a Tripel, a Maredsous, a Watou, de a Floreffe és a Val-Dieu is.

 

Fehér belga sör

 

A fehér sör igazi különlegesség még a belga sörök között is, holott múltja a középkorig nyúlik vissza. Általában búza és árpa felhasználásával készítik, valamint különféle fűszernövényekkel ízesítik, így valamennyit nagyon különleges háttér jellemez.

Főként a Brabant régióban készülnek, felső erjesztésű sörök, ezért a bennük lévő élesztőt speciális centrifugákban választják el az italtól. Általában alacsonyabb alkoholtartalommal büszkélkedhetnek, emiatt különösen ideális frissítők.

Sokszor készítenek belőle valamilyen gyümölcsös ízesítésű változatot is. Népszerű köztük a Celis White, a La Binchoise Blond, a La Trappe Witte – ami valójában egy fehér trappista sör –, valamint a Floreffe.

 

Amber ale

 

Bár az ale sörök főként Angliában terjedtek el, a belga sörök között is nagyon népszerűek. Sőt, nagyon egyediek, hiszen kevesebb komlót tartalmaznak, ezért nem annyira keserűek, inkább a könnyed fogyaszthatóság a határozott karakterek jellemzőek ezekre az italokra.

Érdekességük, hogy egy angol származású belga sörfőző mester honosította meg ezeket a 19. század végén, azóta pedig a legnépszerűbb belga sörök között tartják őket számon, amelyek könnyen fogyaszthatók, kissé bohókásak és jellegzetes lecsengéssel rendelkeznek.

Nagyon népszerű ebben a kategóriában a Delirium Tremens, a Palm Dobbel, de a Vieux Temps is többek között.

 

Blonde ale

 

A blonde ale névre keresztelt belga sörök nem sokban különböznek az amber aléktől, azonban miután a gyártástechnológiájuk inkább a pils típusúakhoz hasonlítható, ezért az ínyencek szeretik más-más elnevezéssel illetni őket.

A szőke sörnek is nevezett finomság érdekessége, hogy a palackozás előtt cukor és élesztő kerül bele, ami a palackban még tovább erjed, közben pedig nagyon jellegzetes ízvilágot ad a végeredmény számára.

Az egyik legismertebb és legjellegzetesebb blonde ale a Duvel, de nagyon jó söröket gyárt ebben a kategóriában az Affligem, a Ciney, a Floreffe, a Leffe, a Maredsous és a Tongerio is.

 

Dubbel

 

A dubbel a dupla barna sörök megfelelője a belga típusok között. Leginkább a trappista és az apátsági sörök között találkozhatunk vele, amit az 1800-as évek végén álmodtak meg, és azóta töretlen népszerűségnek örvend, sokak számára a nagybetűs belga barna sörként szolgál.

Általában 6-8 százalékos alkoholtartalom jellemzi, érdekessége pedig, hogy üvegben érlelik és újrafermentálják, így jellegzetesen komplex jegyzetek, karamellás háttér uralkodik minden gyártó termékében.

Különösen népszerű ebben a kategóriában a La Trappe Dubbel, mely egy trappista barna sör, de az Achel 8 Bruin, a Grimbergen, a Westmalle, a Sint Bernardus Pater és a Maredsous 8 is nagyszerű dubbeleket gyárt.

 

Tripel

 

A tripel megjelölést a többszörösen erjesztett belga sörökre alkalmazzák. Egy erősebb világos sörről van szó, amelyek között egyáltalán nem ritka a 9 százalékos alkoholtartalom sem. Története az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor leginkább a cseh pils sörökkel szerették volna felvenni a kesztyűt a belgák.

Sokak szerint sikerrel, hiszen a tripel sörök ma is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Rengetegen kedvelik ütős jellegüket, valamint komplex, gyakran gyümölcsös ízvilágukat és kesernyés lecsengésüket egyaránt.

A Westmalle mellett különösen jó tripeleket gyárt az Affligem, a Brugse, a Gentse, a Grimbergen, a Leffe és a La Trappe is.

 

Egyéb belga sörtípusok

 

Az elhangzottakon felül természetesen más egyéb sörtípusok is léteznek a belgáknál. Lássuk ezeket is néhány gondolat erejéig.

 

Lambic

 

A lambic típusú sörök érdekessége, hogy 70 százalékban árpamalátából és 30 százalékban búzából készülnek, méghozzá kizárólag Brüsszel környékén. Ez azért fontos, mert ez a sörtípus spontán erjedéssel készül, amit az itt található vad élesztőgomba törzsek indítanak be.

Gyakran készül belőle gyümölcsös sör, miközben jellemző, hogy cukorral és karamellel készítik el őket, aminek jóvoltából inkább az édesebb és határozottabb aromák uralkodnak benne.

 

Flamand barna és vörös

 

Ritka, de kedvelt belga sörök. A flamand barna nagyon jellegzetes, kesernyés és savanykás ízvilágot nyújt, érdekessége pedig, hogy a magas vastartalmú víz biztosítja számára különleges aromáit.

A vörös sör ezzel szemben a pörkölt malátára épül, majd a sört tölgyfahordós érlelésnek vetik alá, aminek az eredménye egy rendkívül finom, erőteljes, gyümölcsös és ízletes belga sör, ami vörösesbarna árnyalatot kapott.

 

Pils

 

Bár nem olyan népszerűek, mint a fentiekben kiemelt belga sörfélék, azonban ebben az országban is jellemzőek a pils típusú italok, amelyek egy részéről biztosan mindenki hallott már.

Olyan gyártók képviselik ezt a vonalat, mint a Stella Artois, a Cristal Alken, a Jupiler vagy a Primus.

 

Saison

 

Ritka, leginkább csak helyben beszerezhető belga sörtípus, amit arrafelé vidéki világos sörként ismernek. Főként Vallónia környékén találkozhatunk velük, nagyon testesek, könnyedek és alacsony alkoholtartalmúak, általánosságban pedig gyümölcsös hatás jellemzi őket.

 

Asztali belga sörök

 

Egy külön kategóriát képviselnek még az asztali belga sörök is. Ezekre a nagy kiszerelés, valamint az alacsony alkoholtartalom a jellemző. Általában világos és barna típusuk ismert, és egykoron hasonló szerepet töltöttek be, mint manapság az alkoholmentes sörök.