• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A legjobb alkoholos italok, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak

A nyár sokak számára egyet jelent a Balatonnal. Minden magyar ember jól ismeri a tó körül uralkodó hangulatot, amit valaki a fürdéssel, valaki a lángossal, mások pedig a jó borokkal azonosítanak, hiszen a balatoni borvidék nem csak hazánkban ismert és elismert régió.

Tudjuk-e azonban, hogy a Balatonhoz nem csak borok kapcsolódnak, ha alkoholos italokról beszélünk? Bár tény és való, hogy a legtöbben ezekre az italokra koncentrálnak ilyen esetekben, és aktuális ajánlónkban is a borok vannak túlnyomó többségben, de azért mutatunk pár érdekességet is.

 

A Balaton ugyanis megihletett már gint, sőt mi több, a régió közvetett módon is képes előnyös tulajdonságokkal szolgálni bizonyos italok esetében, így például vannak olyan párlatok, melyek gyümölcsét a magyar tenger valamelyik tájegységén termelték, így csak közvetetten ugyan, de megfigyelhető a kapcsolat.

 

Csobbanjunk tehát egy nagyot így a nyár első napjaiban, és nézzük meg, hogy milyen alkoholos italok találhatók a Vitexim kínálatában, amelyek valamilyen módon a Balatonhoz kötődnek!

 

Balaton Gin

 

Kezdjük rögtön egy rendhagyó itallal ezt a listát, hiszen kiemeltük már a bevezetőben is, hogy az emberek többsége leginkább a borokkal azonosítja a Balatont, konkrétan a tó nevét azonban mégsem egy ilyen ital, hanem egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező gin viseli magán.

 

Ez a Balaton Gin, mely nemcsak a nevét, hanem a termék megjelenését, valamint a benne lakozó ízeket és aromákat egyaránt a magyar tengernek szentelte. Ebben a hazai gyártású italban ugyanis ott a Balaton minden pezsgése, aromája, hangulata és frissessége egyaránt, méghozzá nagyon jellegzetes ízvilág társaságában.

 

Ennek a sajátosságnak az egyik oka, hogy a Balaton Gin elkészítéséhez a régió egyik legjellegzetesebb szőlőfajtáját, a muskotályost használták, mint fő alapanyagot, és bár ginben korábban még nem sikerült bizonyítania, azonban itt most kiderült, hogy nincs vele probléma.

 

Ha mindez nem lenne elég, a muskotályos jellegzetességei mellett a Balaton Ginben nagyon jellegzetes gyógynövények találhatók, így a bodza és a birs kettőssége rögtön nyilvánvalóvá válik, de a citromos frissesség mellett a levendula nyugalmat sugárzó, mégis harsány aromái egyaránt megfigyelhetők benne.

 

Bár a gin nem egy tipikusan magyar ital, ezt a párlatot azonban mégis teljes mértékben magunkénak érezhetjük majd, hiszen olyan aromavilág jellemzi, mintha mindig is ezt fogyasztottuk volna a Balaton partján hűsölve.

 

Figula Tihanyi Rosé

 

Kétség sem férhet hozzá, hogy ha valaki fel akar frissülni a Balaton partján, és ehhez egy finom bort választana, akkor valamelyik rosé lesz a befutó. A magyar tenger körül rengeteg pincészet kínál minőségi rosé borokat, de a tihanyi Figua Pincészet terméke a legjobbak közül való.

 

A nemes egyszerűséggel csak Figula Tihanyi Rosé névre keresztelt ital képes tökéletesen prezentálni azt a frissítő üdeséget, amit sokan egy tipikus balatoni élménynek neveznek, amikor jól behűtve önmagában vagy fröccsben fogyasztva elkortyolgatnak néhány deci rosét.

 

A balatoni borok táborát erősítő Figula Tihanyi Rosé azért nevezhető különlegesebbnek, mert bár megtalálhatók benne az igazán klasszikus ízek, a rosék összes sajátossága, azonban a pincészet egy új receptet alkalmazott, amivel képesek voltak egy kicsit mégis kiforgatni magából az eredeti aromákat.

 

A bor ennek megfelelően úgy nevezhető száraznak, hogy közben ízvilága mégis meglepően selymes, virágos, nagyon könnyedén fogyasztható és nem hiányzik belőle a citrusos frissesség sem, aminek jóvoltából nemcsak nyáron, hanem az év bármelyik időszakában jól fogyasztható, de azért a Balaton partján kortyolgatva adja vissza a hamisíthatatlan életérzést. 

 

A legtöbb balatoni rosé borhoz hasonlóan tehát a Figula Tihanyi Rosé egy nagyon jó frissítő, akár önmagában, akár fröccsként fogyasztanánk, jól megállja a helyét, sőt salátákhoz és könnyedebb ételek mellé sem utolsó döntés.

 

Laposa Illatos Balatoni Ottonel Muskotály

 

A rosé borok mellett a balatoni régióban különösen nagy népszerűségnek örvendenek a muskotályok, és amennyiben szeretnénk egy nagyon jó minőséget képviselő, sőt kiváló ár-érték arányt kínáló bort kóstolni ehhez a szőlőfajtához kapcsolódóan, akkor érdemes a Laposa Bence Pincészet felé venni az irányt.

 

Ennek az oka pedig nem más, mint a Laposa Illatos Balatoni Ottonel Muskotály, ami a Badacsony közeléből származik, és már egyszerű, de nagyon modern és fiatalos csomagolásával jelzi, hogy itt egy lendületes és friss ízvilág vár a fogyasztókra.

 

Nem véletlenül, hiszen ez a kellemes, szalmasárgás és zöldes árnyalatokban pompázó bor többféle szőlőből készül, de a muskotály kapott hangsúlyos szerepet benne, ám ennek ellenére nem nevezhető nosztalgikusnak vagy régies hatásúnak az ízvilága, jellemzőbb rá a sokoldalúság és a frissítő jelleg.

 

Nagyon jó döntés, ha egy balatoni vacsorához keresnénk megfelelő hátteret, és szeretjük a határozottan gyümölcsös, mégis száraz és ízletes borokat, hiszen a Laposa Illatos Balatoni Ottonel Muskotály ezen a téren minden igényt képes tökéletesen kielégíteni.

 

Ha nem önmagában, hanem étel kiegészítésére keresnénk, tökéletesen harmonizál valamennyi balatoni halétellel, de saláták és csirkéből készült fogások esetén is jól megállja a helyét, a megfelelő behűtésre – a 12-13 Celsius fok ajánlott – viszont nagy gondot kell fordítani.

 

Feind Merlot

 

Rengetegen szeretik a balatoni régióból a különféle vörös merlot borokat, melyek valóban sokkal mélyebb és határozottabb aromákat nyújtanak azok számára, akiknek a rosék túl pongyolának tűnnek még önmagukban is.

 

A Feind Merlot egy vérbeli balatoni bor, mely a balatonfüredi és a csopaki borvidékről eredeztethető, száraz jellege mellett pedig kimagasló minőséget kínál a fogyasztók számára, méghozzá nagyszerű háttér társaságában.

 

A testesebb borok táborát erősíti, aminek az oka leginkább a 15 hónapos barrique hordós érlelésben keresendő. Ebből kifolyólag az ital képes a palackozás előtt rendkívül határozott és összetett ízvilágot magába gyűjteni.

 

Az érlelés során nemcsak egy nagyon jellegzetes, minden tekintetben elragadó mélyvörös színvilágot vesz fel, hanem az aromák tekintetében is kimagasló gyümölcsösséggel bővül, méghozzá a száraz jelleg dacára kellemesen édeskés fűszerességgel kiegészülve.

 

Fogyasztásakor nagyon fontos odafigyelni a behűtésre, 15-18 Celsius fokon nyújtja a legjobb aromákat, és miközben önmagában is ideális egy baráti beszélgetés mellé, ha ételhez választjuk, a marhából vagy vadhúsból készült fogásokhoz nagyszerű döntés.

 

Panyolai Elixír Kajszibarack pálinka '40'

 

Ha különlegességgel kezdtük a sort, akkor zárjuk is egy különlegességgel, hiszen a Panyolai Elixír Kajszibarack pálinka mondhatni kakukktojásnak tekinthető itt, amiért nem egy tipikus balatoni ital, hiszen közel sem a tó partján készül, mégis kötődik hozzá. Hogy miként?

 

Az alapanyag tekintetében! Ehhez a pálinkához ugyanis a Balaton körül elterülő lankákról és gyümölcsösökből származó, kiváló minőséget képviselő magyar kajszibarack biztosítja a megfelelő hátteret, így összetett, gazdag és gyümölcsös ízvilágát.

 

Merthogy a Panyolai Elixír Kajszibarack pálinka ezen a téren nem ismer lehetetlent, kimagasló minőséget és emlékezetes aromákat nyújt a fogyasztóknak egy elragadó kisüsti pálinka részeként, amit nagy odafigyeléssel és precizitással készítenek el.

 

A pálinka olyan, mintha minden korttyal együtt beleharapnánk egy érett és kellemesen édes gyümölcsbe, hiszen a végeredmény az eperfahordós érlelésnek köszönhetően szédületesen összetett ízvilágot kínál.

 

Túlzás nélkül az egyik legjobb barackpálinka, amit valaha kóstoltunk, noha ahhoz, hogy érezzük a benne rejlő sajátosságokat, érdemes lesz legalább 16-19 Celsius fokra behűteni.