• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Borlexikon: mindent a C-betűs kifejezésekről

Egy folytatásos cikksorozatot indítottunk el itt a Vitexim webáruház blogszekciójában annak érdekében, hogy hónapról-hónapra bővíthessük a borkedvelők tudását egy rendhagyó és egyben átfogó borlexikonnal.

Miután januárban a borhoz kapcsolódó B-betűs szakkifejezések kerültek terítékre, februárban a C-betűs fogalmakkal folytatjuk a sort, melyek nemcsak a kezdő borkedvelők számára tartogathatnak hasznos információkat, hanem azok számára is, akik már hosszú évtizedek óta nagy rajongói ennek az italtípusnak.

 

Ha szeretnénk mindjárt a gyakorlatba is átültetni a borlexikonban olvasottakat, a Vitexim kínálatában a legkülönfélébb minőségi borok közül válogathatunk magunknak a világ számos országából, így Franciaországból, Spanyolországból, Olaszországból, Chiléből és természetesen Magyarországról.

 

Lássuk tehát borlexikonunk következő fejezetét, a középpontban a C-betűs kifejezésekkel!

 

  1. O. S.

 

A C.O.S. kifejezés minden esetben egy komoly elismerést jelent annak a bornak, amelynek a címkéjén megjelenik. Valójában három latin kifejezés mozaikszava, melyek a color (szín), az odor (illat) és a sapor (zamat).

 

Cabernet Franc

 

A Cabernet Franc alighanem a világ egyik legismertebb borszőlője és bortípusa, mely a világ több régiójában is megterem, aktívan készítenek is belőle bort, azonban egészen más karakterrel rendelkezik például egy Magyarországon-, mint egy Franciaországban termelt típus.

 

Különösen fontos szőlőfajta hazánkban, hiszen például a villányi borvidéken lényegesen előnyösebb feltételek mellett tud érni, mint a franciaországi Bordeaux-i régióban, ahol éppen ezért gyakran házasítják például Merlot-val.

 

Cabernet Sauvignon

 

A Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc-hoz hasonlóan egy nagyon jól ismert szőlőfajta. A világ egyik legkedveltebb kék borszőlője, mely rendkívül nehezen termeszthető, ellenben olyan izgalmas savak találhatók benne, melyek garantáltan emlékezetessé tudják tenni a belőle készült borokat.

 

Kevesen tudják, de a Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc kereszteződéséből született, így egy laza fürtökkel és vastag héjazattal rendelkező gyümölcsről beszélünk, mely a nagy hőigénye miatt leginkább a melegebb vidékeken érzi jól magát.

 

Calvados

 

A Calvados-ról kevesen tudják, de valójában egy almaborból készült párlat, melyet főként aperitifként fogyasztanak szerte a világon. Egy eredetileg Franciaországból eredeztethető ital, amihez többféle típusú, így édes és savanyú almafajtákat egyaránt fel kell használni.

 

A kérdéses párlat a konyakhoz hasonló formában készül, ezáltal kétszeres kisüsti lepárlás során nyeri el végleges formáját, mely frissen átlátszó – fahordós érleléssel ez változhat –, valamint rendkívül erőteljes almás illat- és ízvilággal büszkélkedhet.

 

Carbonic maceration

 

A kifejezés egy speciális eljárásmódot takar, amit az újborok elkészítésére alkalmaznak abban az esetben, ha fiatalon is jól fogyasztható, erőteljes gyümölcsös ízvilággal és összhatással rendelkező italok készítése a cél.

 

Az eljárásmód lényege, hogy a szőlőfürtök saját maguk súlya alatt préselődnek ki, amitől egyfajta speciális erjedés indul, mely elősegíti, hogy az újbornak előbb kialakulhasson a saját alkohol- és savszerkezete, valamint aromája egyaránt.

 

Cementhordó

 

Miután a fahordós érlelést ma már csak a legnagyobb pincészetek engedhetik meg maguknak, és az acéltartályok is drágák, ezért a gyengébb minőségű borokat gyakran tárolják cementhordókban, amelyek érlelésre alkalmatlanok.

 

Chablis

 

Chablis Franciaország egyik legismertebb borvidéke, ahol leginkább fehérborokhoz ideális szőlőfajtákat termesztenek. Egy nagyon különleges tájról van szó, ami nemcsak a megjelenését tekintve sajátos, hanem az itt termő Chardonnay szőlők miatt is, melyekből karcsú, savas, elegáns és ásványos borok készülnek.

 

Chardonnay

 

A Chardonnay egy jól ismert borszőlő, melyet egykoron a Pinot Noire és a Goulais Blanc keresztezéséből hoztak létre. Egy korai érésű szőlőfajta, mely nagyon jól alkalmazkodik az időjáráshoz, ezért a világ számos pontján sikeresen terjesztik, illetve használják borkészítéshez.

 

A legjobb minőségű Chardonnay-alapú borokat természetesen a Burgundiában termesztett szőlőből állítják elő, itthon pedig főleg a budai- és a balatoni borvidék egyes régióiban találkozhatunk vele.

 

Chasselas

 

A Chasselas egy nagyon ritka szőlőfajta, mely éppen ezért kevés borban található meg. Őshonos európai típus, amivel leginkább a mai Svájc területén találkozhatunk.

 

Chateau

 

A chateau egy francia kifejezés, mely az ottani borászatok és borbirtokok megfelelője. Ha egy bor címkéjén ezt láthatjuk, biztosan egy olyan ital került a kezünkbe, mely minőségi háttérrel rendelkezik.

 

Chateauneuf du Pape

 

A Chateauneuf du Pape egy különleges francia bor, mely a Rhone völgyéből eredeztethető, és a francia történelemben igencsak fontos szerepet játszik. A mai napig kimagasló odafigyelés mentén készül, esetében kizárólag kézi szüret és válogatás jöhet szóba, de a szőlőtőkék esetében is bokorszerű elrendezéssel találkozhatunk a kordonrendszer helyett.

 

Kivételes bor, melyben akár 13 különféle szőlőtípus is megtalálható, de erősen limitált mennyiségben találkozhatunk rendkívül intenzív, 100 százalékban Grenache-ból készült palackokkal is.

 

Cnanza

 

Ezt a kifejezést a spanyol borok címkéjén olvashatjuk, de kizárólag a magas minőséget képviselő, legalább két évet fahordóban érlelt italok kaphatják meg ezt a titulust.

 

Contains sulphites

 

A contains sulphites kifejezés azoknak a boroknak a címkéin található, melyek szulfitokat tartalmaznak. Néhány országban – így Magyarországon is – kötelező ezt feltüntetni a palackokon, de külföldi boroknál érhet minket meglepetés.

 

Cru

 

A cru egy francia kifejezés, mely a dűlőt, illetve a termést jelenti. Nagyon fontos jelzésérték a boros palackokon, azonban lényeges, hogy majdnem minden gyártó más értelmezésben használja. A legtöbbször azonban a bor szőlőjének származási helyét jelölik a cru kifejezéssel.

 

Cru bourgeois

 

Az 1855-ben létrejött és egyben rendkívül szigorú Bordeaux-i klasszifikáció része ez a kifejezés, mely a médoci cháteauk besorolását jelenti. Ha ezt látjuk a bor címkéjén, akkor az osztályon belül mindig a legmagasabb rangot jelöli.

 

Cru classé

 

A legjobbnak ítélt Bordeaux-i borok viselhetik egyedül a cru classé jelzőt a palack címkéjén.

 

Cukorfok

 

A cukorfok minden esetben arra utal, hogy milyen minőségű szőlőből készült a bor. Minél több napsütés érte a szőlőt, annál magasabb cukorfok jellemző rá. A határérték ezen a téren a 18-as, hiszen ekkora cukormennyiség kell ahhoz, hogy a must ki tudjon forrni és borrá alakulni.

 

Ha ennél alacsonyabb a termés cukorfoka, akkor extra cukor hozzáadására van szükség. Ezt a folyamatot nevezi a szakma cukrozásnak, ami nem rontja a bor minőségét, nem befolyásolja édességét sem, csupán a magasabb alkoholfok biztosítása vele a cél.

 

Cukortartalom

 

A bor esetében a cukortartalom azt jelenti, hogy mennyi az ital maradékcukor tartalma. Mennyiségét meghatározza a szőlő érettsége, az erjedés, de még az is, hogy milyen körülmények között tárolják a bort. A cukortartalom alapján sorolják a borokat édes, félédes, száraz és félszáraz kategóriába.

 

Cuvée

 

A cuvée minden esetben a házasítást jelenti, amikor az adott bor legalább két másik keverékéből jött létre. Mára klasszikus bortípusok születtek az ilyen házasításokból – lásd a Bikavér esetét –, így a cuvée borok nem rossz minőséget, inkább minden esetben valami különlegességet jelentenek.

 

Fontos, hogy minden cuvée boron a gyártónak fel kell tüntetnie, hogy pontosan milyen szőlőtípust és milyen arányban tartalmaz az adott ital.