• 20 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Relicario rum, mint a Dominikai Köztársaság legendája

A Dominikai Köztársaságról az emberek többségének az álomnyaralások, a homokos tengerpartok és a hamisíthatatlan Karib-tengeri hangulat juthat eszébe elsőként, noha ez az aprócska állam ennél sokkal több kincset rejteget.

Messze földön ismertek ugyanis az itt készülő, kiváló minőséget képviselő rumok, melyek közül a Relicario által gyártott termékek alighanem a legjobbak közé sorolhatók, sőt mi több, történetükhöz a prémiumjelzők mellett igazi rejtélyek és legendák kapcsolódnak!

A Relicario legendája

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a legtöbb dominikai rumhoz mérten a Relicario rendelkezik a legizgalmasabb háttérrel, ami annak ellenére is igaz, hogy múltja és eredeti receptje a történelem homályába vész, hiszen egy igazi legenda köthető hozzá. A kérdéses név mögött ugyanis egy nagyra becsült rumkülönlegesség lapul, melyet hosszú időn át relikviaként őriztek felbontatlanul. A Beveland Distillers csak néhány évvel ezelőtt fért hozzá ezekhez a palackokhoz, hogy részben az ízlelőbimbókra, részben a modern tudományra hagyatkozva feltérképezzék az üvegek tartalmát.

A Relicario rum, mint a Dominikai Köztársaság legendája

Így születtek meg a Relicario kedvelt rumkülönlegességei, melyeket minden tekintetben az említett legendás italok ihlettek, ezáltal nemcsak ízüket és aromájukat, hanem tradíciójukat is átvették. A Ron Relicario Superior és Supremo rumok a hagyományok maximális tisztelete mellett azzal a célzattal készülnek, hogy kifejezetten az ínyenceknek dedikálva átadják a fogyasztóknak az autentikus dominikai rumok ízét és titkát, amivel mindenkinek lehetősége nyílik megkóstolni egy igazán különleges és egzotikus legendát.

A főzdéről

A Relicario által készített rumok esetében eltérő érlelési idők határozzák meg a késztermékek ízvilágát. A Relicario Superior például minden esetben legalább 5-, legfeljebb 10 évet meghaladó érlelési időszakot meghaladó rumok kombinációjából készül, míg a Relicario Supremo kimagasló színvonalát a több mint 15 éves érlelés adja meg.

Az ital elkészítéséhez és minőségéhez hozzátartoznak a gondosan válogatott összetevők. Ennek megfelelően az összes termékhez 100 százalékban natív dominikai cukornád biztosítja az alapokat, melyek kapcsán fontos szempont, hogy szigorúan kézi betakarítás útján jutnak el a lepárlóba, ami a kimagasló tisztaság egyik központi pillére. A Relicario főzőmesterei a feldolgozott cukornád levét minden esetben legalább 30 órán át élesztőkkel (sacharomyces cereviceae) érlelik, ami hozzájárul ahhoz, hogy a végeredmény kellemesen aromavilággal büszkélkedhessen.

Természetesen kimagasló odafigyeléssel zajlik a Relicario rumok lepárlása is! A folyamat maga különböző magasságú rézüstökben megy végbe, aminek köszönhetően a többszörös desztilláció során egy rendkívüli tisztaságú és simaságú ital születik. A teljes folyamat általában egy napon át zajlik, méghozzá minősített rumkészítő mesterek irányítása mellett, akik az utolsó cseppig odafigyelnek arra, hogy a végeredmény kellően finom, karakteres és magas minőségű legyen.

A Relicario rum, mint a Dominikai Köztársaság legendája

A gyártó rumjai minden esetben 70 fokon, 225 literes amerikai fehér tölgyfahordókban érlelődnek, de a kimagasló minőségű végeredmény eléréséhez fontos szempont, hogy ez a folyamat is a Dominikai Köztársaságban zajlik, méghozzá a Karib-tenger vidékére jellemző magas páratartalom és hőmérsékletek figyelembevételével. A Relicano szentül hisz abban, hogy a belső pörkölésű hordók és a friss tengeri szellő együttesen garantálja termékeiknek azt a páratlan aromát és minőséget, amitől a márka az elmúlt években a rumkedvelők egyik legnagyobb kedvencévé vált.

A Relicario termékeiről

Relicario Superior

A dominikai gyártó egyik közkedvelt, mondhatni hagyományos sötét rumja, mely 40 százalékos alkoholtartalmával egy igencsak erős, mindemellett pedig karakteres és különleges ital, melynek páratlan minőségét a kiemelkedő tisztaság mellett határozott borostyánszíne is hangsúlyozza. A tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően már a palack kibontását követően megcsapja az orrunkat egy határozottan kiegyensúlyozott, édeskés aroma, melyben az aszalt szilva és az érett szőlő zamata egyaránt megjelenik, sőt mi több, hangsúlyosabbá válik a kóstolás után.

A Relicario rum, mint a Dominikai Köztársaság legendája

A Relicario Superior ízében azonnal érezni a karakterességet, a több éves érlelési időszakot, ezáltal az édességhez egy kellemesen fás íz társul, méghozzá vaníliás és száraz mandulás jegyekkel kiegészítve. A szájban kifejezetten telt érzetet kelt, enyhe bizsergést hagyva maga mögött, amit a hol édes, hol savanyú aromák kiegyenlítődése tesz igazán különlegessé, hogy a torokban továbbhaladva kellemes melegséggel töltsön el minket, hosszas lecsengéssel emlékeztetve minőségére.

Relicario Supremo

A hamisíthatatlan dominikai rumok egyik alfája és ómegája, mely 40 százalékos alkoholtartalma mellett nemcsak csomagolásával, hanem sötéten csillogó, a borostyános tisztaságot a mahagónival elegyítő megjelenésével is messziről jelzi prémium tulajdonságait. Ehhez az eleganciához a megbontást követően egy rendkívül egyedülálló, komplex és mégis kiegyensúlyozott aroma társul. Elsőként például határozott vaníliás, kókuszos, mazsolás és aszalt szilvás jegyek árasztják el az orrunkat, majd ezt követően a tölgyfa, a dió, a mandula és a szárított gyümölcsök veszik át az uralmat, hogy a végeredményt egy sima és egyedi spektrumú itallá tegye.

A Relicario rum, mint a Dominikai Köztársaság legendája

A Relicario Supremo jellemzően több mint 15 éves érlelés során nyeri el végleges formáját, ez a korosság azonban inkább nemesíti az ízét – szemben a legtöbb öreg alkohol irritáló összhatásával. Ehhez ráadásul kellemesen elegáns, balzsamos, enyhe édeskés ízek társulnak tölgyfás, szárított gyümölcsös és csipetnyi füstös jegyek társaságában. A hosszú és vastag lecsengés során főként az édes gyümölcsösség jellemzi a telt ízeket, méghozzá kellemetlen keserűség nélkül.

Relicario Peated Finish

A Peated Finish a Relicario kifejezetten ínyenceknek készülő különlegessége, egy tőzeggel elegyített, a skóciai Speyside-ban érlelt sötét rum, melynek alapját az 5-10 évig a Dominikai Köztársaságban érett Relicario Superior adja. Ezt a nedűt Skóciában további hat hónapra olyan 250 literes amerikai tölgyfahordókba zárják, melyben korábban tőzeggel füstölt malátából készült whiskyt tartottak, így a végeredmény olyan különleges ízvilággal bővül, ami egészen különlegesnek tekinthető a rumok között.

A Relicario rum, mint a Dominikai Köztársaság legendája

A 40 százalékos alkoholtartalommal kecsegtető különlegességnek már az illatában is ott terjengnek a nádmelasz és a vanília különleges aromái, akárcsak a Relicario legtöbb termékében, de a Peated Finish ezen felül még a tőzegfüstös maláta sajátosságait is magán hordozza – méghozzá kellemes diós jegyek társaságában. Ez a robosztusság természetesen ízében is lecsapódik, hosszasan uralkodó tényezővé válva a szájban, ahol az édeskés karakterek mellett ugyanúgy megjelenik egy enyhe füstösség. Mindehhez mély és aromás lecsengés csatlakozik, aminek során elképesztő harmóniával robbannak fel a szánkban és a torkunkban a különféle minőségi összetevők, kellemes melegség társaságában.

Koktélreceptek a Relicario rumokhoz ajánlva

A dominikai gyártó által előállított minőségi sötétrumok bár önálló fogyasztásra is tökéletesen alkalmasak, azonban minőségi koktélalapokhoz egyaránt jó választásnak bizonyulhatnak. Emiatt a Relicario maga ajánl néhány koktélreceptet, melyek saját termékeikre épülnek. Ezek közül válogattunk össze néhány egyszerűbb, akár otthon is elkészíthető darabot:

Coconut Pleasure

  • 40 ml Ron Relicario Superior
  • 20 ml BVLand kókuszlikőr
  • 30 ml kókuszkrém
  • 120 ml ananász dzsúsz
  • zúzott jég

Expresso Mojito

  • 50 ml Ron Relicario Superior
  • 20 ml vaníliaszirup
  • 15 ml BVland kávélikőr
  • 50 ml minőségi kávé
  • 6-7 friss mentalevél
  • egy fél citrom
  • kitöltésnek limonádé
  • zúzott jég

Mango Caipirinha

  • 60 ml Ron Relicario Superior
  • 20 ml BVland mangólikőr
  • 30 ml mangó dzsúsz
  • 20 ml cukorszirup
  • egy fél lime
  • menta és mangó

Elderflower Daiquiri

  • 50 ml Ron Relicario Superior
  • 15 ml Lime dzsúsz
  • 20 ml BVland bodzalikőr
  • 2 kanál cukor

Candy Apple

  • 40 ml Relicario Superior
  • 20 ml BVland karamellalikőr
  • 60 ml alma dzsúsz
  • 10 ml citromlé
  • 5 ml cukorszirup
  • menta és narancs díszítésnek

Apricot & Peated

  • 60 ml Relicario Supremo
  • 10 ml BVland barack brandy
  • 10 ml citromlé
  • 1 evőkanál juharszirup
  • egy barack